Subota, 9 Decembra

U 2023. godini najtraženiji će biti prodavači, konobari, bravari, varioci

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca bit će iskazana za radnicima iz IT sektora.

Autor: Megafon.ba

Najtraženija zanimanja III i IV stepena srednje stručne spreme u 2023. godini prema rezultatima anketiranja koje su u sklopu istraživanja tržišta rada proveli Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje, bit će prodavač – trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač – varilac, telefonist – call centar operater, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i mašinski tehničar.

Iskazana je i značajna potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

NAJVIŠE RADNIH MJESTA U INDUSTRIJI

U sklopu istraživanja tržišta rada 2022/2023, koje na godišnjem nivou provode Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje, tokom septembra i oktobra organizovano je anketiranje poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih. Ova aktivnost je provedena u okviru projekta „Unapređenje istraživanja tržišta rada“ kojeg finansira Evropska unija i provodi se uz ujednačenu metodologiju istraživanja na nivou Bosne i Hercegovine.

Prema obliku vlasništva, istraživanjem je najviše obuhvaćeno subjekata iz privatnog sektora (94%), a prema veličini, najviše je mikro (45%), zatim malih (37%), srednjih (12%) i velikih firmi (6%), što odgovara privrednoj situaciji u FBiH.

VEZANI TEKSTOVI ISTRAŽIVANJA MEGAFON.BA:

Bez zanata nema ni kravata (1) Mevludin Bijesović, vlasnik firme Tem Color: Djeci bi bilo draže učiti na radilištu nego sjediti u učionici

Bez zanata nema ni kravata (2): Učenici deficitarnih zanimanja imaju stipendije i uvjete za praktičnu nastavu

Bez zanata nema ni kravata (3): Najtraženije prekvalifikacije za varioca

Bez zanata nema ni kravata (4): U Rudniku Banovići radnike deficitarnih zvanja osiguravaju stipendiranjem srednjoškolaca

Od ukupno 1.380 anketiranih poslodavaca, njih 790 ili 57,2% je iskazalo potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2023. godini (čak njih 5.630), uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja. Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u industriji (31%), kao i u uslužnim djelatnostima (31%), zatim u trgovini (27%) i građevinarstvu (11%).

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stepena (KV), i to 62%. Slijedi tražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stepena (SSS) 23%, te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) 8%.

Najtraženija zanimanja III i IV stepena srednje stručne spreme u 2023. godini prema rezultatima anketiranja će biti: prodavač – trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač – varilac, telefonist – call centar operater, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i mašinski tehničar. Iskazana je i značajna potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inžinjeri elektrotehnike, sistem inžinjeri, programeri, IT developeri i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inžinjerima.

Od specifičnih kategorija, većina poslodavaca je iskazala spremnost za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva, demobilisanih boraca, nekvalifikovanih radnika i žena iz ruralnih područja, a najmanje su spremni zaposliti migrante kao potencijalnu novu radnu snagu na tržištu rada u Federaciji BiH.

VEZANI TEKSTOVI ISTRAŽIVANJA MEGAFON.BA:

Bez zanata nema ni kravata (5) Moler Aldin Ibrahimović: Moguće je da zaradim više nego državni službenik koji ima više škole od mene

Bez zanata nema ni kravata (6) Vejzović, vlasnik vodoinstalaterske firme: Moramo „kupovati radnike“

Bez zanata nema ni kravata (7): Adem Hajdarević, jedini muški krojač u Tuzli

Bez zanata nema ni kravata (8) Priča o firmi koja ima stalno otvorene konkurse za nova radna mjesta

Bez zanata nema ni kravata (9) Ministar Omerović: Pripremamo nove nastavne planove i programe

Skoro 70% anketiranih poslodavaca procjenjuje/planira rast obima poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast finansijskog rezultata u 2023. godini, što ukazuje na optimizam tj. očekivanje i nadanje poslodavca ka poboljšanju poslovnog ambijenta. Povećanje plaća radnicima u narednoj godini prognozira 936 ili 68% anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10%.

Potrebe za dodatnim osposobljavanjem radnika u narednoj godini, u skladu sa svojim planovima uvođenja novih tehnologija i promjena u procesu rada, navelo je nešto više od 25% anketiranih poslodavaca, najvećim dijelom iz grupe industrijskih djelatnosti. Navedeni poslodavci najviše imaju potrebu za organizovanjem obuke za konkretne poslove u okviru radnog mjesta, zatim obuke za rad na računaru, te za dokvalifikacijom i prekvalifikacijom u okviru formalnog obrazovanja.

RADNICI PO PREPORUCI

U kontekstu mogućnosti pružanja podrške organizovanju praktične nastave, 517 poslodavca ili 37% od ukupno anketiranih je izjavilo da ima mogućnosti i da je spremno primiti učenike ili studente na praktičnu nastavu, najvećim dijelom za sljedeća zanimanja: prodavač-trgovac, konobar, kuhar, šivač, bravar, zavarivač-varilac, CNC operater, automehaničar, krojač, obućar, stolar, zidar, mašinski tehničar, električar, ekonomista, mašinski inženjer i programer.

Istraživanje je pokazalo da anketirani poslodavci nove zaposlenike najčešće traže putem ličnih kontakata, zatim korištenjem usluga javnih službi za zapošljavanje te korištenjem društvenih mreža i vlastite baze podataka.

(Izvor: Federalni zavod za zapošljavanje)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.