Srijeda, 29 Maja

Grad Tuzla platit će 100.000 KM onome ko ponudi bolje rješenje za javni gradski prevoz

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Javni gradski prevoz u Tuzli je među najskupljim. Pojedinačna autobuska karta u jednom smjeru košta 2,5 KM i za trećinu je skuplja nego, primjera radi, u Sarajevu. Uz to je prevoz među najnepouzdanijim. Kako je preduzeće koje upravlja gradskim prevozom, GIPS, u privatnom vlasništvu, razumljivo je da se rukovode isključivo ekonomskim pokazateljima.

SAMO EKONOMSKA RAČUNICA

Primjera radi, ukoliko u određenom području nema putnika koliko bi trebalo da im bude isplativo, u određenim terminima potpuno ukidaju vožnje na tim autobuskim linijama. Time se i putnici koji svakodnevno koriste gradski prevoz, dovode u nezavidnu situaciju. A javni gradski prevoz u svakoj razvijenoj i urbanoj sredini, nema samo ekonomski kontekst već bi trebalo da ima i misiju podrške poreskih obveznika u poboljšanju ukupnog standarda života.

Grad Tuzla je ovih dana objavio javni poziv za izradu studije analize javnog gradskog prevoza sa prijedlogom modela obavljanja javnog gradskog prevoza na području Grada Tuzla

Procijenjena vrijednost ugovora ne bi smjela preći 85.470,09 KM bez PDV-a, dakle, 100.00 KM s PDV-om.

Otvaranje ponuda je 17. januara 2024. godine, a stručnjaci s kojima bude sklopljen ugovor, trebali bi kazati šta se može poboljšati.

Znakovito je da je Grad spreman dati toliko novca samo za studiju, pa se pretpostavlja da bi model javnog gradskog prevoza kojeg trenutno obavlja privatna firma, možda mogao postati prošlost.

U svakom slučaju tema gradskog saobraćaja u Tuzli bit će veoma aktuelna tokom 2024. godine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.