Četvrtak, 30 Maja

Priča o cijeni struje: Nama jedna sijalica, a njima vlasništvo solarnih i vjetro elektrana, vile, stanovi i jahte

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Uglja, struje i solara, mini centrala, vjetro i hidro elektrana bit će u izobilju, ali u njihovom vlasništvu ili po njihovim projektima“.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Čitam interviju sa nekadašnjim federalnim premijerom, bivšim predsjednikom Nadzornog odbora i bivšim višegodišnjim generalnim direktorom Elektroprivrede BiH, te aktuelnim predsjednikom Sabora islamske zajednice u BiH, sve u vezi cijene struje. Svi ga znaju jer je preko 30 godina u vrhu svih dešavanja koja su nas dovela do toga da imamo građane s najmanjim platama i penzijama. I dotični tvrdi da treba da plaćamo ugalj i struju po svjetskim cijenama. To znači da moramo plaćati robe i usluge po svjetskim cijenama.

ZAŠTO PLATE I PENZIJE NISU TRŽIŠNE KAO CIJENE?

Kada je sve to tako kao što se kaže zašto se onda ne izravnamo i sa platama i penzijama po svjetskim standardima?

Zašto stotine hiljada građana umjesto 250 eura penzije ili 500 eura neto plate nemaju zagarantovanu neto platu od 1.000 eura ili penziju od 500 eura?

Zar logika stvari ne pokazuje da djeluju tržišni zakoni. Onda neka bude cijena struje i dva puta veća pa neka rudari kopaju ugalj za 2.000 eura umjesto 1.000 eura neto plate.

Broj onih koji bi radili u jamama i kopovima bi se povećao dva puta. Mehanizacije, od širokih čela do bagera, bilo bi deset puta više. Uglja i struje bi bilo za izvoz. Novca bi bilo u izobilju. Energetika bi bila na prvom mjestu privređivanja. Radnici ne bi odlazili iz države. Svaki pedalj države bi bio obrađen. Solari i vjetroelektrane bi kupili energiju na “svakom čošku”. Svi bi “jurili” u fabrike, rudnike i njive. 

Zar je ovo san? Nije!

Ovo smo mi imali onda kada je država bila radnička i seljačka. Tada su ljekari i učitelji bili najcjenjeniji ljudi. Političari, direktori i javni radnici su radili za narod. Tada se gradilo i radilo.

Sada nas ovakvi koji su na vlasti uvjeravaju da plaćamo po svjetskim cijenama i da jedemo travu i koristimo samo jednu sijalicu. Naravno, vile, jahte, stanovi, službena auta i helikopteri su za njih. Sve  njima po svjetovnim i vjerskim pravilima je ispravno. Narod mora samo da pati ili da bježi iz države. Tako će, kako oni tvrde, uglja i struje i solara, mini centrala, vjetro i hidro elektrana biti u izobilju ali u njihovom vlasništvu ili po njihovim projektima.

Narodu ostaje kalja i grah a njima svo bogatstvo uz obećanja raja ili dženeta na ovom svijetu.

Priča o cijeni uglja i struje je bespotrebna. Kakve tarife?! Povećajte sve cijene 100%, ali zajedno sa neto platama i penzijama.

TREBA NAM PRAVEDNA I POŠTENA DRŽAVA

Novca ima u izobilju. Oni koji kažu da nema lažu jer je Karl Marks rekao: “Naspram brda novca stoji brdo roba”. Zar Karl Marks nije rekao da postoje “željezne  nadnice” koje treba da prehrane i ogriju radnike. To nije socijalizam ili komunizam. To je pravedna raspodjela i poštena država. Toga nama treba. Treba nam poštena i pravedna država.

Stavovi autora izneseni u tekstu ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.