Petak, Decembar 9

Trepanić Grbešić: U TK je stiglo 160 HPV vakcina, prevencija je važna priča u našem društvu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Bosni i Hercegovini svake sedmice, tri žene umru od karcinoma grlića materice. S druge strane, u brojnim zemljama svijeta, gdje se uspješno provodi vakcinacija djevojčica i dječaka protiv HPV-a, karcinom koji izaziva ovaj virus je potpuno iskorijenjen.

Piše: Nermina Šunj Kušljugić

Tuzlanski kanton dobio je 160 HPV vakcina kojima se prevenira obolijevanje od raka grlića materice. Zastupnica Naše stranke iz ranijeg saziva Skupštine Tuzlanskog kantona, Mirela Trepanić-Grbešić, pokrenula je tu inicijativu nakon što je vidjela da se u Kantonu Sarajevo od prošle godine, kroz pilot projekat, nabavljaju ove vakcine. Na federalnom nivou je također tražila da se ova priča pokrene u svim kantonima.

Ranije objavljeni tekstovi na Megafonu:

Žene u Tuzlanskom kantonu još čekaju vakcinu protiv HPV-a

Za HPV vakcinaciju u Tuzlanskom kantonu očekuju inicijativu sa federalnog nivoa

Prvi koraci u cijeloj priči, kaže naša sagovornica, pokrenuti su zahvaljujući Populacionom fondu Ujedinjenih nacija (UNFPA), koji radi svjetsku kampanju podizanja svijesti stanovništva o značaju HPV vakcinacije.

„Pošto je u pitanju 160 vakcina, to znači da će se vakcinisati 80 djevojčica,  jer se daju po dvije doze. Kako će to sada organizirati Zavod za javno zdravstvo vidjet ćemo ali je važno da smo krenuli u tom pravcu. Inače, u svijetu je već poznato da se žene mogu vakcinisati u bilo kojem dobu, koje naravno nisu dobile taj virus. Prethodno se uradi testiranje. Mada se taj virus nekada ne pokaže u analizi. Imala sam lično određene probleme, operisala sam promjene na grliću materice. Izgubila sam prijateljicu zbog tog problema, nažalost, preminula je. S druge strane, ima i pozitivnih primjera, gdje su žene zahvaljujući papa testu, na vrijeme otkrile problem, operisale se i nakon toga rodile zdravu djecu. Tako da je do nas, žena“.

Naša sagovornica kaže da je kroz razgovore sa ginekolozima saznala da žene i po sedam godina ne odu na preglede te se u tom periodu pojavi karcinom.

„To je široka tema, ali je potrebna našem društvu. U principu mole nas da odemo na pregled jednom godišnje. U našem kantonu se plaća papa test 20 KM, što ni u kom slučaju ne bi trebalo. U nekim kantonima se ultrazvuk dojke plaća 5 KM participacija“, napominje Trepanić- Grbešić da je i to možda jedan od razloga koji destimulira žene za redovne preglede koji su ključni za prevenciju.

Prema nekim podacima, u 160 zemalja svijeta već deset godina vakcinisanje dječaka i djevojčica protiv HPV virusa provodi se efikasno, a karcinom izazvan ovim virusom potpuno je iskorijenjen.

Mirela Trepanić Grbešić je inače režiserka i u ovoj je priči koju pokreće kao parlamentarka, građanka i aktivistica, u kampanju podizanja svijesti o važnosti prevencije pokušat će ugraditi i svoje režisersko znanje. Otkrila nam je da skupa sa ženama iz Udruženja „Nisi sama“, koje se okuplja žene koje su se borile ili bore sa karcinomom dojke, priprema pozorišnu predstavu koja će biti igrana u Tuzli.

ISPOVJEDNI TEATAR

„Želimo da govorimo o prevenciji, o borbi s karcinomom ali i da kažemo da sve ne mora nužno da završi smrtnim ishodom. Kada se na vrijeme otkrije, uzrok je tada najmanje smrtan. Bit će to ispovjedni teatar, ali će biti i dokumentarni. Najviše će se bazirati na improvizaciji. Žene će na pozornici pričati o svom iskustvu, pjevati, pričati viceve. Pokušat će ispričati i svoj život poslije te borbe, jer neke nose poseban grudnjak, neke su ugradile zamjesnu dojku“, kazala je Mirela Trepanić- Grbešić, uz napomenu da je ovo samo jedan segment njene težnje da se o ovim temama govori, zbog ličnosg iskustva, iskustva bliskih osoba ali i svih drugih žena koje treba podržati.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.