Subota, 22 Juna

Za HPV vakcinaciju u Tuzlanskom kantonu očekuju inicijativu sa federalnog nivoa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Inicijativa za uvođenje fakultativnog ili obaveznog vida vakcinacije treba ići od strane Federalnog Ministarstva zdravstva, inicirano stavom struke i kada se to desi Tuzlanski kanton će svakako podržati istu”, kažu za Megafon iz Ministarstva zdravstva TK.

Autor: Mediha Tabaković

Bosna i Hercegovina suočena je sa visokim procentom raka grlića maternice, što se smatra jednim od vodećih uzroka smrti kod žena. Istovremeno, nemamo dovoljno redovnih programa prevencije i dijagnostike, ključnih za rano otkrivanje raka što može biti presudno u liječenju pacijentica.

NEJEDNAK TRETMAN ŽENA

U Kantonu Sarajevo je već počela implementacija programa HPV vakcinacije. Međutim, Tuzlanski kanton još uvijek čeka inicijativu struke koja će pokrenuti pitanje HPV vakcinacije te na taj način izjednačiti liječenje žena u kantonima.

Iz Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona na upit Megafona, ističu da će podržati inicijativu obaveznog vida vakcinacije ukoliko to Federalno Ministarstvo zdravstva pokrene.

“Na području Tuzlanskog kantona nije započela aktivnost vakcinacije protiv HPV virusa, te da će ove aktivnosti biti koordinirane sa entitetskog nivoa.

Inicijativa za uvođenje fakultativnog ili obaveznog vida vakcinacije treba ići od strane Federalnog Ministarstva zdravstva, inicirano stavom struke i kada se to desi Tuzlanski kanton će svakako podržati istu”, navodi se iz Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Odgovor iz Ministarstva na sličnom je fonu kao raniji odgovor koji smo dobili iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

VEZANI TEKST: Žene u Tuzlanskom kantonu još čekaju vakcinu protiv HPV-a

Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) pokrenuo je kampanju podizanja svijesti stanovništva o značaju HPV vakcinacije, a postoje intencije da do 2030. godine sve države trebaju postići da 90 posto djevojaka u dobi do 15 godine budu vakcinisane  protiv HPV-a.

UNFPA također djeluje sa jednim brojem nevladinih organizacija i vladinih partnera kako bi na taj način bilo omogućeno da se prevaziđu prepreke u podizanju svijesti HPV vakcinacijom, te povećala stopa ranog otkrića raka kroz veći pristup testiranju.

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.