Nedjelja, 24 Septembra

SMART BALKANS Megafon u kampanji prevencije femicida

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Megafon.ba istražuje šta nedostaje i šta treba mijenjati u lancu zaštite žrtava nasilja u porodici.  

Autor: N. Š. K.

Femicid u Bosni i Hercegovini, posebno ubistvo Nizame Hećimović u Gradačcu, pokazao je da ima mnogo nedorečenosti u propisima i postupanjima odgovornih u lancu zaštite žrtava nasilja u porodici.

VEZANI TEKST:

STOP FEMICID (2) Danijela Huremović, voditeljica Sigurne kuće u Tuzli: Što hitnije represivno djelovati prema nasilnicima

Da li se u nedavnim slučajevima femicida moglo učiniti više? Zašto nije? Treba li mijenjati propise, ili odnos odgovornih u tumačenju propisa u hitnoj situaciji?

U istraživanju Megafona pod nazivom „Pravo i(li) pravda za žrtve nasilja u porodici“, u naredna tri mjeseca, novinari/ke Megafon.ba ukazat će na probleme i potražiti odgovore na ova i mnoga druga pitanja te ih uputiti na relevantne adrese.

Poštovani čitatelji, u istraživanju možete pomoći i vi tako što ćete, ukoliko imate saznanja o određenom problemu, nepravilnostima, propustu, nedostatku u propisu, javiti nam na e-mail: redakcija@megafon.ba a mi ćemo istražiti.

Serijalom tekstova na Megafon.ba želimo aktuelizirati potrebu snažnije prevencije femicida u Bosni i Hercegovini i potaknuti institucije na efikasnije postupanje u zaštiti žrtava nasilja u porodici.

Megafon.ba kampanju realizira u okviru projekta Smart Balkans, uz finansijsku podršku Centra za promociju civilnog društva (CPCD), odnosno Kraljevine Norveške.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.