Subota, 25 Maja

Ljekarski pregledi službenika MUP-a TK trebalo bi da počnu u narednim danima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, ukoliko formalna procedura nabavke ljekarskih pregleda koja je u toku bude uspješno okončana, u narednim danima bit će upućeni na kontrolu općeg zdravstvenog stanja. Ovaj je korak uslijedio nakon što se, podsjetimo, ispostavilo da su zdravstvene kontrole policajaca, osim jedinica za specijalne namjene, izostajale decenijama. Ispostavilo se to tek u februaru ove godine nakon brutalnog ubistva Amre Kahrimanović u Tuzli, a koje je počinio policijski službenik Elvis Ćustendil.

ROK ZA LJEKARSKE PREGLEDE DO KRAJA MAJA

Ubrzo nakon saznanja da se, ne samo u Tuzlanskom već i u drugim kantonima u Federaciji, ljekarski pregledi policajaca ne obavljaju redovno, uslijedila je reakcija federalnog nivoa te je kantonalnim MUP-ovima upućen zahtjev da u roku od tri mjeseca moraju organizirati preglede službenika, u javnim zdravstvenim ustanovama i sa fokusom na mentalno zdravlje policajaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova TK je 20. marta objavilo javni poziv zdravstvenim ustanovama za obavljanje pregleda, a rok za otvaranje koverti za ponuđače je bio 9. april. Međutim, u pitanju je zakonska obaveza i formalna procedura nabavke usluga, jer će policijski službenici preglede moći da obave samo u ovlaštenim kantonalnim zdravstvenim ustanovama, odnosno u UKC-u Tuzla i njihovim ordinacijama.

Zgrada MUP-a TK u Tuzli (Foto: N.Š.K./Megafon.ba)

U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da je „mjesto pružanja usluga ljekarskog pregleda ovlaštena zdrvstvena ustanova izabranog ponuđača. Napomena: Ponuđači čije su zdravstvene ustanove udaljene više od 70 kilometara od sjedišta ugovornog organa snosit će troškove prevoza kandidata koji se upućuju na ljekarski pregled“.   

Ljukarski pregledi službenika MUP-a TK koštat će 170.940 KM bez PDV-a a kako smo ranije pisali, već početkom marta pokrenute su aktivnosti za pripremu ovog procesa.

Prethodno sečekalo usvajanje Budžeta TK kako bi novac za ove namjene uopće mogao biti planiran.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.