Subota, 25 Maja

Konačno pomak: Kreće izrada idejnog rješenja i studije brze ceste Tuzla – Doboj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Javno preduzeće Autoceste FBiH raspisalo je danas javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije za izgradnju brze ceste Doboj Istok – Gračanica – Šićki Brod.

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Građani najmnogoljudnijeg i jednog od privredno najrazvijenijih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, Tuzlanskog kantona, godinama čekaju na bolje ceste. Među prvima su po izdvajanju za registracije vozila, za akcize na gorivo, ali po kvalitetu putne infrastrukture su na začelju u FBiH.

Jedan od najvažnijih putnih projekata na koji se, također, čeka godinama je izgradnju brze ceste Tuzla- Doboj, tačnije projekat Doboj Istok – Gračanica – Šićki Brod.

PUTNA ŽILA KUCAVICA

Iako je riječ o jednom od prvih koraka ipak je značajan korak da se krenulo s mrtve tačke. Javno preduzeće Autoceste FBiH raspisalo je danas javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije za izgradnju brze ceste Doboj Istok – Gračanica – Šićki Brod. Rok za dostavljanje ponuda je 23. maj ove godine. Dobavljač koji prođe na javnom pozivu, imat će šest mjeseci za izradu dokumentacije.

Vrijednost ugovora je 350.000 KM bez PDV-a.

Brza cesta Doboj Istok- Tuzla, planirane dužine oko 50 kilometara, nazvana je žilom kucavicom ne samo za Tuzlanski kanton, nego i za Federaciju BiH.

Izgradnja ceste je višestruk projekat, jer će ići uz korito rijeke Spreče čime će se spriječiti plavljenja koja su do sada bila ogroman problem poljoprivrednicima u Doboj Istoku, Lukavcu i Gračanici. Također, nemjerljiv će značaj biti za privredni rast Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, kazao je svojevremeno za Megafon bivši resorni ministar.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.