Četvrtak, 30 Maja

Počela izrada novog modela gradskog prevoza u Tuzli

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Predstavnici Grada Tuzla su 24. aprila potpisali ugovor sa Institutom za građevinarstvo IG Banja Luka za izradu studije analize sa prijedlogom modela obavljanja javnog gradskog prevoza na području Tuzle.

Ugovor je vrijedan 72.100 KM bez PDV-a.

Kako smo već pisali, javni gradski prevoz u Tuzli je jedan od najskupljih u Federaciji BiH, a istovremeno, autobuske linije i termini za prevoz nisu prilagođeni potrebama građana.   

Vezani tekst:

Grad Tuzla planira formirati novi gradski prijevoz, građani G. Tuzle plaćaju neprihvatljivo skupe karte

Pisali smo već da prema tvrdnjama građana, firma Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla (GiPS) naplaćuje cijenu od gotovo 1 KM po kilometru na relaciji Gornja Tuzla- Simin Han, a za višečlane porodice koje putuju na posao i šalju djecu u školu u centar Tuzle, mjesečne karte koštaju po nekoliko stotina maraka. Samo jedan odlazak do Tuzle i nazad košta 9 KM. Kako je jedan građanin istakao, isplativije mu je iznajmiti stan u Tuzli za svoju porodicu nego svaki mjesec plaćati mjesečne karte.

Kako je preduzeće koje upravlja gradskim prevozom na području Grada Tuzla, GIPS, u privatnom vlasništvu, razumljivo je da se rukovode isključivo ekonomskim pokazateljima, međutim, potpuno je zanemaren segment potreba i prava građana na dostupnost javnog prevoza i bolji životni standard.

Vezani tekst:

Grad Tuzla platit će 100.000 KM onome ko ponudi bolje rješenje za javni gradski prevoz

Grad Tuzla je početkom godine pokrenuo javni poziv za analizu javnog gradskog prevoza sa prijedlogom novog modela prevoza na području Grada Tuzla i rezultati su potpisivanje ugovora sa banjalučkim Institutom IG. Tako da postoji vjerovatnoća da model javnog gradskog prevoza kojeg Grad Tuzla trenutno ima, postane prošlost.

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.