Petak, Decembar 9

Smailbegović: Očekivano je obaranje cijena ogrjeva na bh. tržištu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Mediha Tabaković

Nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo odluku o zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata te ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, očekuje se smanjenje cijena ogrjevnog drveta i peleta na domaćem tržištu.

Međutim, pitanje je koliko će ova odluka ugroziti poslodavce koji su svoju proizvodnju usmjerili najviše na izvoz na evropsko tržište.

TRŽIŠTE ĆE REAGIRATI

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, za Megafon je kazao da je donesena odluka naišla na različite reakcije. Jedni ovu odluku pozdravljaju dok drugi nisu zadovoljni, kazao je.

“Kada gledamo to s ekonomskog stanovišta, tržišnog, ovo je malo u jednu ruku miješanje u tržišnu ekonomiju, ovdje država pokušava malo da regulira tržište. Međutim, mislim da je u ovoj situaciji kakva jeste, jer je veliki poremećaj na tržištu zbog rata u Ukrajini i nedostaje ogrjeva, čitava Evropa se boji da će ostati bez plina. Ogroman je pritisak na BiH tako da je ovo osnovna ideja da se zaštiti tržište BiH i građani Bosne i Hercegovine, u smislu da se osiguraju dovoljne količine ogrjeva, bez obzira da li je to pelet ili ogrjevno drvo”, kazao je Smailbegović.

Naš sagovornik ističe da će tržište reagovati na način da obori cijene koje je izvoz podigao. Pelet koji je bio 300 KM, danas je dostigao cijenu od 600KM, iz razloga jer je povećana potražnja. Samailbegović navodi da bi ova odluka trebala da bude jedan benefit za građane Bosne i Hercegovine i da je dobro što je odluka donesena na 90 dana, jer će nakon toga efekti moći biti korigovani, ukinuti ili eventualno produženi.

“Što se tiče trupaca jako je dobra stvar, jer se vidjelo da jako puno trupaca odlazi iz Bosne i Herecegovine, a proizvođači namještaja i drvoprerađivači u BiH imaju oskudicu tako da je to dobra stvar, jer naša država prirodno bogatstvo u šumi koje ima mora posmatrati kao resurs, a ne kao robu. Resurs u cilju razvoja industrije, zapošljavanja i podizanja standarda ekonomije, a ne kao neku robu koju će šumska društva posjeći i prodati po što većoj cijeni”, navodi Smailbegović.

Naš sagovornik ističe da oni kao Udruženje očekuju da bi Federalna Vlada i kantonalne vlade trebalo da reaguju tako što će napraviti pravednu raspodjelu šumskih trupaca koji su na raspolaganju.

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA RESORA

U utorak 21. juna planirali su o toj temi sastanak sa privrednom komorom, federalnim premijerom, ministrima i direktorima kantonalnih šumarstava.

“Donesena odluka će uticati najvjerovatnije na firme koje su se bazirale isključivo na izvoz, ali mislim da je u ovom trenutku dovoljna velika domaća potražnja da se ta roba može plasirati na domaće tržište. Sad je pitanje cijena kakve će biti, vjerovatno se cijene neće moći napraviti na domaćem tržištu kao što su mogle, ali ako cijene padnu to će i dalje biti profitabilan posao”, navodi Smailbegović.

Smailbegović navodi da je scenarij poskupljenja i potražnje nakon ukidanja navedene zabrane moguć, ali da nije vrlo vjerovatno da će se tako nešto desiti. Ističe da postoji i mogućnost da bi nakon tri mjeseca.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.