Četvrtak, 30 Maja

Parne lokomotive bi u Tuzlanskom kantonu mogle biti turistička atrakcija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

O korištenju parnih lokomotiva u funkciji razvoja lokalnog turizma na području Tuzlanskog kantona razgovarali su danas ministar trgovine turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Denis Bećirović i saradnici sa delegacijom britanske dobrotvorne fondacije New Europe Railway Heritage Trust (NERHT).

Predsjednik NERHT-a Stephen Wiggs i član odobra John Jones te tajnik Federacije evropskih muzejskih i turističkih željeznica (FEDECRAIL) Ian Leigh ovom su prilikom ponudili pomoć za konkretizovanje ideje za upotrebu parnih lokomotiva za lokalni turizam. Sastanak je organizovan uz posredovanje nekadašnjeg ambasadora Velike Britanije u BiH Iana Cliffa.

Budući da u Evropi postoji veliki interes za parne lokomotive na području BiH, a pogotovo Banovića, gosti su ponudili besplatnu uslugu stručnjaka iz oblasti željezničkog turizma. Preduslov za razvoj, rečeno je ovom prilikom, su poboljšani pristup, prateća infrastruktura kao i fiksan red vožnje turističke željeznice na koji bi se mogli osloniti zaljubljenici u parne lokomotive.

(Foto: Press Vlade TK)

Parne lokomotive još uvijek su u funkciji u rudnicima Banovici i Kreka i uz neka ulaganja, rečeno je, mogle bi vrlo brzo biti u funkciji razvoja željezničkog  turizma.

Ministar Bećirović kazao da će, u okvirima nadležnosti, dati punu podršku razvoju nove grane turizma na području TK. 

Predstavnici NERHT-a, organizacije koja podržava i savjetuje razvoj parnih željeznica za lokalni turizam u srednoj i istočnoj Evropi naglasili su da postoji mogućnost evropskog finansiranja za razvoj ovog vida turizma.

Parne turističke željeznice, iako same po sebi nisu izvor financijske dobiti, učinile su mnogo na privlačenju posjetitelja, a time i ojačale lokalna preduzeća u područjima Velike Britanije, Njemačke i Austrije, ali i u Srbiji (Sarganska Osmica), Rumuniji i Litvaniji, rečeno je ovom prilikom te naglašeno da  je to velika prilika za TK gdje parne lokomotive i dalje rade u rudnicima čiji zaposleni imaju tehničku stručnost i opremu za njihovo održavanje, saopćeno je iz Vlkade TK nakon sastanka.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.