Subota, 10 Juna

Predstavnici Vlade TK na obilježavanju stradanja tuzlanske mladosti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„U okviru onoga što možemo i smijemo, u okviru oblasti obrazovanja, prošle godine smo u udžbenike upisali ovaj događaj. Dvadeset i sedam godina generacije nisu učile o masakru na Kapiji. Od prošle godine učenici uče ko je i šta uradio i šta je posljedica, između ostalog i prerano ugašene tuzlanske mladosti“, kazao je premijer Halilagić.

Autor: Megafon.ba

Polaganjem vijenaca i cvijeća Vlada Tuzlanskog kantona danas je na Slanoj Banji i mjestu stradanja na tuzlanskoj Kapiji obilježila godišnjicu masakra i najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Tuzle.

Nakon polaganja cvijeća premijer Kantona Irfan Halilagić je kazao da i danas, nakon 28 godina, bol za tuzlanskom mladošću ne jenjava.

„S obzirom da sam i sam mlad čovjek danas mi je izrazito teško. Ovo nosi jednu posebnu težinu. Posebno je teško biti danas ovdje i razmišljati šta su zlikovci i zločinci uradili. Dvadeset i osam godina, svake godine mi se ovdje okupljamo i pozivamo i upućujemo na jednu svjetsku nepravdu da oni koji su odgovorni za ovaj zločin, i pored sudskih presuda, na slobodi. Danas živimo u vremenu u kojem svi govore da živimo u slobodnom društvu u kojem se vrednuju slobode i kada smatramo da živi vladavina prava, na ovom slučaju, nažalost, vidimo da to nije tako. Da nam susjedska država, čiji je bio nesumnjiv utjecaj na sve ovo što nam se desilo, i dalje štiti tu ideologiju 90-tih, štiti one koji su odgovorni i mi, najmanje što možemo uraditi je pozivati da kazne one koji su ovakve zločine uradili“, kazao je premijer Halilagić i dodao da Vlada Tuzlanskog kantona, nemamo velike mogućnosti i nadležnosti za djelovanje  u ovom segmentu.

(Izvor: Press Vlade TK)

„Ipak, želim istaknuti da smo u okviru onoga što možemo i smijemo, u okviru oblasti obrazovanja, prošle godine u udžbenike upisali ovaj događaj. Dvadeset i sedam godina generacije nisu učile o masakru na Kapiji. Od prošle godine učenici uče ko je i šta uradio i šta je posljedica, između ostalog i prerano ugašene tuzlanske mladosti“, zaključio je premijer Halilagić.

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona, osim premijera Halilagića činio je cjelokupan saziv Vlade Tuzlanskog kantona.

(Izvor: Press Vlade TK)

Megafon.ba         

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.