Ponedjeljak, Mart 27

Odlaze nam đaci (5): U Osnovnoj školi Poljice u Lukavcu uskoro ostaju bez deset učenika jer odlaze s porodicom u inostranstvo  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Nekoliko godina unazad upisujemo po jedno odjeljenje, ili ako su dva onda su na granici i desi nam se u toku školske godine da odeseli učenik, dva ili tri, pa naredne godine ponovo moramo spajati ta odjeljenja“, kazala je direktorica škole Alma Gutić.

Piše: Mediha Tabaković

Gradske osnovne škole na području Tuzlanskog kantona nemaju izražen problem s nedostatkom upisane djece kao prigradske. Zbog odlaska stanovništva posebno iz seoskih područja, u školama je došlo do velikih promjena.

U osnovnoj školi „Poljice“ u Lukavcu zbog manjka učenika imali su potrebu i spajati dva odjeljenja.  

ODLAZE CIJELE PORODICE

Alma Gutić, direktorica Osnovne škole Poljice za Megafon je kazala da se odlazak porodica itekako odražava i na broj učenika u odjeljenjima, što će se na kraju odraziti i na broj uposlenika.

„Kada je u pitanju broj učenika koji se upisuje u prvi razred došlo je do promjene, obzirom da je priličan broj učenika odselio, odnosno,  otišli su prvo očevi da rade u inostranstvo, zatim je došlo do spajanja porodica tako da je veliki broj učenika odselio”.

Sve manje učenika u OŠ Poljice (Foto: M.T./Megafon)

“To nam se odražava na broj učenika u svim odjeljenjima, tako da smo u jednoj situaciji imali spajanje petog razreda, imali smo dva peta razreda i spojili ih u jedan šesti razred. Također se to odražava na broj upisanih učenika u prvi razred. Ranijih godina imali smo uvijek po dva odjeljenja i plus u područnoj školi jedno odjeljenje, pravile su se kombinacije, a ovdje su bila čista dva odjeljenja.

Nekoliko godina unazad upisujemo po jedno odjeljenje, ili ako su dva onda su na granici i desi nam se u toku školske godine da odeseli učenik, dva ili tri, pa naredne godine ponovo moramo spajati ta odjeljenja“, kazala je Gutić.

Što se tiče kadrova, zavisi od predmeta, za neke predmete nije teško pronaći nastavnika. Kako Gutić navodi, imaju veliki izbor kada je u pitanju bosanski jezik, biologija i hemija, tu se može vrlo brzo pronaći nastavno osoblje.

Najveći problem, prema riječima direktorice, predstavlja informatika. Škola je dobila na polugodištu dva šesta razreda, jer su došli učenici iz Jarušaka. Za informatiku nisu mogli pronaći nastavnika, za njemački jezik su pronašli, međutim, nastavnica je vrlo brzo odustala jer je našla bolji posao.

NEMA DJECE, NEMA NI RADNIH MJESTA

 „Kada se govori o normama u 60% slučajeva nastavnici norme ispunjavaju u više škola, to nije samo u dvije nego u više. Imamo nastavnika koji predaje kultu ru življenja, radi kod nas i u Zeničko- dobojskom kantonu. Radi u pet ili šest škola, tako da ima mnogo radnika koji rade u više škola. U ovoj školskoj godini uglavnom imamo nastavnike sa punim normama, možda jedan ili dva nastavnika da im fali čas ili dva do norme“, navela  je Gutić.

U OŠ Poljice imaju  naznake  da će odseliti najmanje deset učenika što će se odraziti na sljedeću školsku godinu. Gutić kaže da krajem maja sagledavaju potrebe za narednu godinu te da u ovom trenutku ne znaju  da li će biti po dva ili jedno odjeljenje razreda.

VEZANI TEKSTOVI: 

Odlaze nam đaci (1) Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK: Svake godine gubimo po jednu školu

Odlaze nam đaci (2) Mirela Salkić, direktorica Druge OŠ Živinice: Problem nam je manjak nastavnog kadra

Odlaze nam đaci (3) Alma Hadžiselimović, direktorica OŠ Sjenjak u Tuzli: Upisali smo manje prvačića ali novi đaci stalno dolaze zbog intenzivne stanogradnje u naselju

Odlaze nam đaci (4) Edis Hasić, direktor Osnovne škole Banovići: Imamo učenike ali nedostaje nam kadra

(U nastavku serijala čitajte: Kakvim se sve improvizacijama služi direktor Osnovne škole u Par selu kod Tuzle kako bi sačuvao đake)

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.