Ponedjeljak, Maj 16

Odlaze nam đaci (4) Edis Hasić, direktor Osnovne škole Banovići: Imamo učenike ali nedostaje nam kadra

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Mediha Tabaković

U osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona, brojnost upisanih učenika razlikuje se od mjesta do mjesta, odnosno, postoji razlika u funkcioniranju gradskih i prigradskih škola. Iako je odlazak stanovništva prouzrokovao pad broja upisanih učenika u osnovne škole, gradske škole, bar one u kojima smo istraživali, nemaju drastičan problem sa brojnošću učenika zbog migracije stanovništva iz okolnih sela u gradove.

MIGRACIJE STANOVNIŠTVA IZ SELA U GRADOVE

Edis Hasić, direktor Osnovne škole Banovići, za Megafon je  kazao da ova škola ima gotovo identičan broj učenika kao i prije deset godina.

VEZANI TEKSTOVI:

Odlaze nam đaci (1) Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK: Svake godine gubimo po jednu školu

Odlaze nam đaci (2) Mirela Salkić, direktorica Druge OŠ Živinice: Problem nam je manjak nastavnog kadra

Odlaze nam đaci (3) Alma Hadžiselimović, direktorica OŠ Sjenjak u Tuzli: Upisali smo manje prvačića ali novi đaci stalno dolaze zbog intenzivne stanogradnje u naselju

„Imamo kontinuiran upis učenika, otprilike se to kreće od 80 do 90 učenika. Znali smo imati i generacije od 100 učenika, ali to je rijetko. Imamo jednu konstantu i ove promjene se ne vide, ono što mi sigurno vidimo jesu izmjene u sastavu učenika, gdje svake godine određen broj naših učenika ode, ali obzirom da smo gradska škola migracije su takve da iz nekih prigradskih mjesta učenici dolaze u našu školu i naš broj učenika je otprilike sličan kao prehtodnih godina“, navodi Hasić.

U Osnovnoj školi Banovići imaju po četiri odjeljenja svakog razreda. U razredima je od 20 do 30 učenika.

Osnovna škola Banovići (Foto: M.T./Megafon)

„Ove godine imamo ukupno 39 „čistih“ odjeljenja, nemamo nikakvih kombinovanih, imamo šest četvrtih razreda i pet drugih, ostalih je sve po četiri. To je ono što se nekad desi da jedna generacija odskoči, ali uglavnom je to standard, četiri odjeljenja jednog razreda“, navodi Hasić.

S druge strane, kaže naš sagovornik, imaju problem pronaći nastavnike kada se tokom školske godine ukaže potreba. Brojni nastavnici, kaže nam, rade u više škola i to je praksa svugdje.

U osnovnoj školi Banovići tri nastavnika matematike imaju punu normu i jedan  nastavnik sa pola norme.

„Ono što nas najviše pogađa je problem s nastavnim kadrom. U slučaju da bilo koji nastavnik ode na bolovanje imamo puno problema da nadomjestimo to mjesto. Zovemo ljude koji su već negdje angažirani“.

TRAŽILI DEFEKTOLOGA PRIVATNIM PUTEM

„Zadnji problem koji smo imali je u pronalasku defektologa. Jedva smo našli jednu gospođu negdje u Lukavcu, to nije moglo da se završi ni preko biroa za zapošljavanje, nego smo morali privatno da pitamo da li neko negdje nekoga zna. Vrlo malo je nastavnika koji čekaju da se angažuju na bilo kakvo mjesto. Uglavnom je to problem za sve, samo su neki predmeti slučajno lokalno zastupljeni da imamo nekog“, rekao je Hasić.

(U nastavku serijala čitajte: Gdje su đaci Osnovne škole Poljice u Lukavcu?)

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.