Ponedjeljak, Maj 16

Odlaze nam đaci (2) Mirela Salkić, direktorica Druge OŠ Živinice: Problem nam je manjak nastavnog kadra

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nastavnici rade po pola norme u jednoj i pola u drugoj školi, što Salkić navodi kao uobičajeno u svim ostalim školama.

Piše: Mediha Tabaković

U Javnoj ustanovi Druga osnovna škola Živinice, nemaju toliko izražen pad broja upisanih prvačića koliko imaju problem sa pronalaskom nastavnog kadra.

Vezani tekst:

Odlaze nam đaci (1) Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK: Svake godine gubimo po jednu školu

Mirela Salkić, direktorica Druge osnovne škole Živinice za Megafon kaže da broj učenika jeste smanjen zadnjih nekoliko godina ali da pokazatelji nisu zabrinjavajući. Istovremeno sa odlaskom djece u inostranstvo, kaže naša sagovornica, dešava se da školu upisuju učenici koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu.

DOBILI SMO TEHNOLOŠKI VIŠAK IZ DRUGIH ŠKOLA

„Što se tiče upisa prvačića u odnosu na prošlu godinu mi nemamo veliki pad broja učenika, to je otprilike oko 100 upisanih učenika, da li je to 95 do 100 kao i prošle godine, a da ima učenika koji odlaze to ima stalno. U ovoj sedmici je jedan učenik otišao ali imamo i stalne dolaske učenika, jer ovo je gradska škola i nemamo neki znatan pad upisanih prvačića i manje odjeljenja. Imamo isti broj kao i prošle godine i nemamo problem s odlaskom djece“, ističe Salkić.

Pedagogica Mirela Nurkić navodi da su odjeljenja brojna i da je broj odjeljenja isti već nekoliko godina.

„Prije nekih deset godina bilo je po 5 odjeljenja ali sad je to uglavnom po 4 odjeljenja i danas se drži isti broj, odjeljenja su brojna, nije da to je nekih 15 učenika nego su to brojna odjeljenja do 25 učenika i sve od prvog do devetog razreda je po 4 odjeljena. Mi nismo osjetili draštičan pad upisa jer stalno nam dolaze učenici, mi smo u januaru dobili tri učenika koja su se vratila iz Njemačke“, navodi Nurkić.

Druga OŠ Živinice (Foto: M.T./Megafon)

Kada se govori o ispunjavanju normi, direktorica Salkić ističe da nastavnici imaju norme i da oni trenutno nemaju tehnološki višak, nego da su dobili tehnološki višak iz drugih škola. Nastavnici rade po pola norme u jednoj i pola u drugoj školi, što Salkić navodi kao uobičajeno u svim ostalim školama.

„Što se tiče finansiranja, broj učenika ne određuje finansiranje, s tim što je moje mišljenje da bi trebalo određivati, jer veći broj učenika treba veća sredstva. Naravno da ne može jedna škola koja ima dva razreda prvačića trošiti istu količinu krede kao škola koja ima 4 odjeljenja. To sve zavisi od naših projekata, od planiranja, jer daju nam neki okvir u kojem imamo granicu i ne može se ići preko, što znači da ipak ne zavisi sve od broja djece. Imamo potpuno ista sredstva kao i ostale škole“, kazala je Salkić.

Naša sagovornica kaže su im Ministarstvo i Vlada pomogli donacijom maski i dezinfekcionih sredstava za vrijeme pandemije.

U Drugoj OŠ Živinice imaju problem nedostatka kadrova (Foto: M.T./Megafon)

„Mi nemamo veći pad upisane djece ali problem je sa kadrom. Kada je neko na bolovanju, nismo mogli naći zamjenu. Nema ljudi, odlaze, teško je naći kadar na birou za zapošljavanje, posebno predavače tehnike, matematike, informatike. Nema ih jer je taj nastavni kadar otišao. Ove godine je mnogo veći problem sa nastavnim kadrom nego sa učenicima“, ističe Salkić.

NASTAVNICI NAPUŠTAJU STALNI POSAO I ODLAZE U INOSTRANSTVO

„Prethodnih godina je na konkursu, a 17 godina sudjelujem u izboru i nikada nije bilo ovako, uvijek na listi bilo od 30 do 50 ljudi. Sada ih je najviše do 20 učesnika, jer su ljudi otišli i oni koji su imali stalno zaposlenje napustili su posao i otišli“, kaže direktorica Druge OŠ Živinice, Mirela Salkić.

(U nastavku čitajte: Kako su migracije stanovništva u i iz BiH uticale na rad u Osnovnoj školi Sjenjak u Tuzli)

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.