Subota, 9 Decembra

Na području Bratunca i Srebrenice ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci tri žrtve

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Nekompletni posmrtni ostaci tri žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na tri različite lokacije na području općina Bratunac i Srebrenica.

“Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena i to na lokalitetima Pobuđe i Kameničko brdo na području općine Bratunac te na lokalitetu Sućeska na području općine Srebrenica”, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, posmrtni ostaci najvjerovatnije pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene u genocidu počinjenom u julu 1995. godine.

Nakon ekshumacije odnosno asanacije terena posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko – tehničke i sudsko – medicinske obrade kao i izuzimanja koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije žrtava uz pomoć DNK metode.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i po naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

(Izvor: BHRT)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.