Utorak, 21 Maja

30 godina od oslobađanja Vijenca, premijer Halilagić odao počast oslobodiocima ove važne kote u odbrambenom ratu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić položio je danas cvijeće i odao počast povodom obilježavanja 30. godišnjice oslobađanja Vijenca i mjesta Jaruške kod Lukavca. Sa ovih lokaliteta je tokom obrambeno-oslobodilačkog rata godinama ugrožavano civilno stanovništvo Tuzle, Lukavca, Banovića i Zavidovića.

Inače, vojna operacija oslobađanja objekta Vijenac odvijala se u dvije faze. Prva sredinom mjeseca aprila, a druga sredinom maja 1994. godine, čime su stvoreni preduslovi da se u narednom periodu oslobodi šire područje Vozuće, kao i privremeno okupirana područja općina Banovići, Lukavac i Gračanica, što se i dogodilo u toku 1995.godine.

O strateškom značaju ove tačke govori i podatak da je ona bila opskrbljena sa dvadesetak artiljerijskih oružja različitih kalibara, te da je na ovoj koti zarobljeno naoružanje i municija u tadašnjoj vrijednosti od oko 10 miliona njemačkih maraka.

Premijer Halilagić odao počast poginulim borcima Armije RBiH (Foto: Vlada TK)

Cvijeće je danas položeno na spomen obilježju „7 zlatnih ljiljana“ i Centralnom spomen obilježju, a osim održanog historijskog časa, na kojem su se prisutnima obratili učesnici ovih oslobodilačkih akcija i dobitnici najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, upriličen je i malonogometni turnir.

„Pažnja koju svi Lukavčani pridaju oslobađanju Vijenca pokazatelj je koliko je Gradu i građanima Lukavca značio taj događaj. Oslobađanje Vijenca bilo je prekretnica i na određeni način odredilo je i događaje koji su uslijedili. Zarobljena materijalno tehnička sredstva, ali i činjenica da je osvojen „bastion srpstva“, kako je ovu kotu jednom prilikom nazvao osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, neminovno su doprinijeli uspjesima Armije Republike Bosne i Hercegovine u narednom periodu“, kazao je tokom današnjeg obilježavanja premijer Halilagić, te se učenjem fatihe prisjetio svih onih koji su u ovoj akciji, ali i uopšte braneći Bosnu i Hercegovinu položili svoje živote.

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.