Subota, 9 Decembra

Dan odbrane Tuzle obilježava se 15. maja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Dan odbrane Tuzle, jedan od najznačajnijih datuma iz novije historije, obilježava se 15. maja.

Ove će godine, tokom obilježavanja biti otvoren i Spomen park branilaca grada 15. maja, najavio je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić na sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje, održanom 5. maja ove godine.

Protokolom obilježavanja 15. maja predviđeno je da predstavnici Grada Tuzle i drugih nivoa vlasti, učesnici odbrambeno- oslobodilačkog rata, delegacije boračkih i drugih organizacija, građani i građanke odaju poštovanje poginulim braniocima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. i svim civilnim žrtvama rata, polože cvijeće i vijence te odaju počast na spomen ploču poginulim borcima Brčanske malte.

Potom je predviđen obilazak Spomen parka i spomenika braniocima Tuzle a učesnicima će biti obezbjeđen po jedan cvijet za polaganje na Spomen obilježje braniocima Tuzle. Nakon toga predviđena je ceremonijalna povorka do Slane banje gdje će biti upriličeno obraćanje predstavnika udruženja te odavanje počasti i polaganje vijenaca na spomen obilježja na Slanoj banji.  

Prije 31 godinu, paravojska tzv. Srpske Republike (osnovana u Banja Luci, 12. 5. 1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića), sa pripadnicima strane vojne sile – Vojske Jugoslavije (28.4.1992. godine, Ustavom Jugoslavije ukinuta JNA i osnovana Vojska Jugoslavije), napali su Tuzlu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Stanice javne bezbjednosti Tuzla su, vršeći svoju Ustavom SR BiH i Zakonom propisanu obavezu, postupajući u nužnoj odbrani, odbili napad na sebe, građane i Tuzlu i na taj način odbranili ovaj grad i time sudbonosno doprinijeli odbrani Bosne i Hercegovine, saopćeno je ranije iz uprave Grada Tuzla.

(Izvor: Grad Tuzla)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.