Petak, Decembar 9

Vodovod u Tuzli godišnje gubi više od trećine vode, neko to na kraju plati

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Prema evidencijama Društva, postoje gubici na mreži, koji su za 2021. godinu u iznosu od 35,11% i manji su u odnosu na 2020. godinu kada su iznosili 35,62%, te imaju tendenciju smanjenja. Međutim, navedeno ukazuje na probleme na vodovodnoj mreži poput bespravnih priključaka, kvarova i druge probleme na mreži pri snabdijevanju vodom“.

Autor: N. Š. K.

Gubici vode u Javnom komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija Tuzla (JKP VIK Tuzla), smanjeni su u odnosu na prošlu godinu i kada se to u izvještajima navede,  lijepo zvuči.

Međutim, radi se o smanjenju samo za 0,51 posto!

Gubi se i dalje više oko 35 posto, dakle, više od trećine vode, kažu revizori Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine u izvještaju za prošlu godinu.

BESPRAVNI PRIKLJUČCI, ZASTARJELE CIJEVI

„Prema evidencijama Društva, postoje gubici na mreži, koji su za 2021. godinu u iznosu od 35,11% i manji su u odnosu na 2020. godinu kada su iznosili 35,62%, te imaju tendenciju smanjenja. Međutim, navedeno ukazuje na probleme na vodovodnoj mreži poput bespravnih priključaka, kvarova i druge probleme na mreži pri snabdijevanju vodom“, kaže se u izvještaju.

Revizori preporučuju ovom javnom preduzeću da poduzmu aktivnosti na kontroli bespravno priključenih korisnika i sanaciji vodovodne mreže kako bi se gubici sveli na najmanju moguću mjeru, s ciljem zaštite interesa Društva.

Reklo bi se i s ciljem zaštite potrošača, jer svaki izgubljeni kubik vode na koncu plate potrošači.

(Foto: S.M./Megafon)

JKP VIK Tuzla snabdijeva 97% teritorije grada Tuzla pitkom vodom.

Isporuka vode vrši se za 45.762 domaćinstava i 3.466 pravnih i fizičkih lica koja samostalno obavljaju privrednu djelatnost, dok se odvodnja otpadnih voda vrši za 40.350 domaćinstava i 3.192 pravna i fizička lica koja samostalno obavljaju privrednu djelatnost na 31. 12. 2021. godine.

Ovo javno preduzeće vodosnabdijevanje vrši transportom pitke vode sa izvorišta u Tuzli, Živinicama i Kladnju.

VODE IMA ALI SAMO DVIJE TREĆINE STIGNU DO POTROŠAČA

Na osnovu Odluke Vlade Tuzlanskog kantona, VIK Tuzla je 21. 6. 2016. godine zaključilo Ugovor o koncesiji za korištenje izvorišta „Sedam vrela“, „Zatoča 1“, „Zatoča 2“ i „Tarevčica“ u Stuparima, općina Kladanj, te izvorišta „Toplice“ i „Sprečko polje Živinice. Osim navedenih, koristi se i izvorište „Dobrnja“, te „Cerik“ – postrojenje za interventno snabdijevanje Grada Tuzla.

Također, zaključen je ugovor sa JP „Spreča“ d.d. Tuzla za vodoprivrednu djelatnost o isporuci vode iz akumulacije „Modrac“ koja se putem cjevovoda JP „Elektroprivrede BiH“ doprema do Termoelektrane, gdje je preuzima VIK Tuzla.

Inače, JKP VIK Tuzla, za poslovanje tokom 2021. godine, dobilo je od revizora mišljenje s rezervom.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.