Subota, 25 Maja

Udruženje poslodavaca FBiH: Hoće li ove godine biti povećana minimalna plata?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Adnan Smailbegović ističe kako je potrebno rasterećenje poslodavaca kako bi se plaće radnika povećale.

Autor: N. Š. K.

Udruženje poslodavaca je na jučerašnjoj skupštini raspravljalo o problemima sa kojima se poslodavci susreću. Istaknut je problem povećanja cijene električne energije za privredna lica, rad nedjeljom ali i zapošljavanje studenata.

Boris Kamsikovski, predsjednik skupštine Udruženja poslodavaca FBiH, je naglasio kako su rezultati udruženja na nivou. Pohvalio je angažman po pitanju dolaska stranih radnika na tržište rada.

„Moram pohvaliti aktivnosti Udruženja poslodavaca time što njihove aktivnosti daju rezultat što pokazuje i članstvo. Usvojene su izmjene zakona o radu po pitanju angažiranja studenata u narednom periodu. Time idemo ka liberalizaciji tržišta rada i olakšanja dolaska do stranih radnika“, kazao je Kamsikovski.

Adnan Smailbegović ističe kako je potrebno rasterećenje poslodavaca kako bi se plaće radnika povećale. Potrebna je i veća saradnja sa Ekonomsko-socijalnim vijećem kako bi isposlovali što bolje uvjete rada.

„Prioriteti u narednom periodu su dva temeljna principa kojih ćemo se držati. To su fiskalni zakoni da se omogući što više rasterećenja da bi se povećale plate u realnom sektoru. Odlazak radne snage je sve vise izražen te moramo to nadomjestiti onima koji hoće da rade. Nedostajuću radnu snagu možemo nadomjestiti izvana. Cilj nam je i da Eknomsko-socijalno vijeće radi godinu dana. Nismo imali sastanaka ali bitno nam je da djelujemo kroz institucije – kaže Smailbegović

Ističe kako nije realno za očekivati da se minimalna plaća poveća ove godine te da će nove cijene električne energije pogoditi samo mali dio privrednika. 

„Nije realno očekivati da se išta desi sa fiskalnim zakonima u pogledu minimalne plaće u ovoj godini. Pokušavamo da tu ubacimo izmjene zakona poreza na dobit da se oslobode reinvesticije plaćanja poreza na dobit“, kaže Smailbegović.

„Što se tiče cijene blok tarife mali dio malih privrednika će biti obuhvaćen. Pravili smo neke proračune za EP. To će biti više od 30 miliona prihoda te smo zato tražili da ne ide povećanje za 20%“, ističe Smailbegović.

(Foto: Udruženje poslodavaca FBiH)

S  obzirom da se sve više govori o radu nedjeljom u javnosti se vodi diskusija koliko je to efikasno.

„Rad nedjeljom se odnosi isključivo na trgovine. To je zahtjev sindikata s obzirom da je jedan dio na lokalnom nivou ukinuo radnu nedjelju. Sa druge strane imamo područja u Hercegovini koja tradicionalno ne rade nedjeljom. Nama je cilj bio napraviti jedinstven sistem za sve. Jedan dio građana koristi nedjelju za šoping i  mogućnost da se dio prometa prelije na RS ali to je još uvijek na hipotetičkom nivou. Još ćemo vidjeti“, govori Smailbegović.

Samir Kurtović iz Udruženja poslodavaca je pohvalio saradnju realnog sektora i Udruženja.

„Moram istaći za realni sektor da je sadašnja saradnja sa Udruženjem poslodavaca na nivou jer imamo potpisane kolektivne ugovore za osam grana. Moramo raditi na minimalnoj plaći i da krenemo u realizaciju seta fiskalnih zakona“, kazao je Kurtović.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.