Četvrtak, 30 Maja

Istraživanja Atlantske inicijative: Većina anketiranih bh. građana je za pridruživanje BiH NATO-u

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Većina građana Bosne i Hercegovine kontaktiranih tokom istraživanja Udruženja Atlantska inicijativa izjavili su da podržavaju pridruživanje njihove zemlje NATO alijansi.

U Federaciji BiH je više ispitanih odgovorilo da Bosna i Hercegovina treba da teži tom cilju, ali i više od 30 posto ispitanih u Republici Srpskoj, navela je Majda Halilović iz Udruženja Atlantska inicijativa uoči današnjeg događaja u Sarajevu pod nazivom “Navigiranje kroz geopolitički odnos NATO-a i EU na Zapadnom Balkanu”, koji je Atlantska inicijativa organizirala na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Tokom istraživanja, kontaktirane su 1.004 osobe širom Bosne i Hercegovine, a istraživači su imali i 11 fokus grupa koje su pokazale da građani nisu dovoljno informisani o NATO-u i sigurnosnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Stoga je važno, kazala je Halilović, biti informisan na pravi način i na osnovu toga, a ne predrasuda, suditi koji su benefiti pridruživanja zemlje NATO-u.

Budući da je današnji događaj zamišljen u formi predavanja i diskusija sa studentima, više učesnika skupa – vodećih stručnjaka i diplomata, naglasilo je koliko znači da upravo studentska populacija ima pravi uvid u sigurnosne izazove i benefite pridruživanja zemlje Alijansi.

Dimitar Bečev, viši analitičar Carnegie Europe i predavač na Oxford Univerzitetu, smatra da je Bosna i Hercegovina u veoma bitnom trenutku jer joj je odobreno otvaranje pregovora s Evropskom unijom, ali je od remetilačkih faktora, korupciju naveo kao jedan od osnovnih problema ne samo u Bosni i Hercegovini već i drugim zemljama balkanske regije, pa i u njegovoj zemlji, Bugarskoj.

Takav problem ne može rješavati samo Brisel već vladine, nevladine institucije i drugu subjekti iznutra, rekao je Bečev, navodeći kao kočničara pozitivnih procesa i nasljeđe sukoba na Balkanu.

Događaj “Navigiranje kroz geopolitički odnos NATO-a i EU na zapadnom Balkanu” organizirala je Atlantska inicijativa u partnerstvu s Ambasadom Norveške u Bosni i Hercegovini.

To je, istakli su organizatori, izuzetna prilika za upoznavanje s ključnim geopolitičkim pitanjima koja oblikuju odnose NATO-a i Evropske unije u regiji zapadnog Balkana. Tokom serije predavanja i diskusija, vodeći stručnjaci i diplomate podijelit će studentima njihova znanja, analize i uvide o trenutnim izazovima i perspektivama.

(BHRT/FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.