Subota, 9 Decembra

Vlada TK dobila Zlatnu plaketu za zasluge u poboljšanju statusa romskog naroda

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Odlukom Predsjedništva Internacionalne romske unije – 1971, na Skupštini koja je održana 1. marta ove godine u Sibiu u Rumuniji, Vladi Tuzlanskog kantona i Ministarstvu obrazovanja i nauke TK su dodijeljene zlatne plakete za zasluge u poboljšanju statusa romskog naroda. Ova priznanja danas je premijeru Tuzlanskog kantona Irfanu Halilagiću i ministru obrazovanja i nauke Ahmedu Omeroviću uručio dopredsjednik Unije Mehmed Mujić.

„Značajan je doprinos Vlade TK integraciji Roma u sve društvene tokove i, posmatrajući cijelu Bosnu i Hercegovinu, Tuzlanski kanton je lider u pogledu socijalne osjetljivosti i provedbe različitih programa za podršku romskoj populaciji. Stambeno zbrinjavanje, podrška u obrazovanju, stipendiranje, samo su neki od oblika pomoći kojima Vlada TK podržava ovu populaciju i, između ostalih, to su razlozi zbog kojih je njihov angažman i doprinos prepoznala i Internacionalna romska unija – 1971“, kazao je danas Mujić.

(Foto: Press Vlade TK)

Premijer Halilagić je naglasio da će se Vlada Tuzlanskog kantona i dalje zalagati da Romi u Bosni i Hercegovini ostvaruju svoja puna ljudska prava i građanske slobode, te da kroz obrazovanje i stručna usavršavanja ispune svoje pune potencijale.

„Romi, bez ikakve diskriminacije moraju biti uključeni u sve društvene procese. Izgradnja i razvitak društva utemeljenog na demokratskim vrijednostima i slobodama, te zaštiti ljudskih i manjinskih prava je standard u radu Vlade Tuzlanskog kantona. U tom svjetlu, baš prije nekoliko dana, u okvirima obilježavanja Međunarodnog dana Roma,  objavili smo i Konkurs za dodjelu stipendija redovnim učenicima srednjih škola romske nacionalnosti i ostalih nacionalnih manjina u školskoj 2022/2023. godini. Pedeset srednjoškolaca će nakon završene konkursne procedure primiti stipendije u ukupnom iznosu od po 1.000 KM“, rekao je premijer Halilagić.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović, koji je u ime Ministarstva primio Zlatnu plaketu.

(Izvor: Odjeljenje za informisanje Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.