Četvrtak, 30 Maja

Grad Gračanica priprema uspostavu sistema smart city

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Gradska uprava i gradonačelnik Nusret Helić već duži vremenski period razgovaraju o temi uspostavljanja pametnog grada (Gračanica smart city), uvažavajući brojne inicijative nevladinog sektora i Gradskog vijeća. Kolegij gradonačelnika redovno razmatra mogućnost uvođenja ESCO modela javne rasvjete, postavljanje pametnih klupa, pametnih mjerenja u preduzećima i sl. S tim u vezi, održan je sastanak sa predstavnicima BH telecoma i njihovog partnera kompanije QSS a radi se o regulisanju parking mjesta na osnovu smart koncepta u gradskoj jezgri.

Naime, Gračanica se već dugo suočava s problemom parking mjesta, odnosno naplaćivanja, a parkomati često ne rade, zastarjeli su, nefunkcionalni i neupotrebljivi.

U okviru prezentacije, predstavnici BH Telecoma i kompanije QSS predstavili su ponudu kojom bi se uvelo beskontaktno plaćanje parkinga, plaćanje putem SMS-a, aplikacije ili QR koda. Uvidom u aplikaciju, korisnici bi vidjeli kompletnu analitiku, mogli bi provjeriti koliko je slobodnih parking mjesta kao i iskoristiti navigaciju. Na istom pametnom konceptu rade i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini poput Sarajeva, Visokog i Tuzle, a predviđena aplikacija jedinstvena je za sve općine i gradove.

Na održavanju sistema radili bi inženjeri BH Telecoma, dok bi na terenu kontrolori kontrolisali plaćanje putem upravljačke aplikacije te sankcionisali neodgovorne vozače. Pametnim rješenjima ubrzao bi se proces digitalizacije u gradu, a pozitivni efekti su višestruki.

(Grad Gračanica)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.