Utorak, 28 Novembra

Tegeltijin kabinet sa 2.500 KM mjesečno honorirao saradnika samo da prati i analizira medije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U institucijama Bosne i Hercegovine postoje cijeli odjeli koji komuniciraju, koordiniraju s medijima i analiziraju pisanje medija. Međutim, pored toga je kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara posebno angažirao saradnika za praćenje i analizu medija što javni revizori smatraju neprihvatljivim.

Autor: N. Š. K.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ove godine više nije nego što jeste radilo, ali se pored toga nisu lišili niti jedne privilegije i potrebe kao kad se radi u punom kapacitetu. Iako se radilo veoma malo, sudeći prema podacima iz Izvještaja državnih revizora za 2021. godinu, ipak im je bilo iznimno važno i šta o tom (ne)radu kažu mediji.

VAŽNO JE ŠTA PIŠU MEDIJI

Iako u Vijeću ministara BiH i drugim službama postoje radna mjesta predviđena za kordiniranje s medijima i analizu medijskih izvještaja, samo u prošloj godini su po ugovoru o djelu deset mjeseci posebno angažirali osobu čiji je jedini zadatak bio da za potrebe kabineta presjedavajućeg Zorana Tegeltije prati i analizira elektronske i printane medije u Bosni i Hercegovini. I za taj posao je iz Budžeta potrošeno 2.500 KM mjesečno, odnosno 25.000 KM ne računajući pripadajuće doprinose koji se plaćaju i na takve ugovore.

Rezvizori ovakav angažman ljudstva po ugovoru o djelu  smatraju neprihvatljivim.

„Kao razlog angažovanja lica po ugovoru o djelu za obavljanje poslova stručno konsultativnih usluga u 2020. godini navedeno je upražnjeno jedno radno mjesto savjetnika u kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH (za navedenu godinu). Međutim uvidom u pregled sistematizacije radnih mjesta utvrdili smo da su i tokom prve polovine 2021. godine svih šest sistematizovanih radnih savjetnika predsjedavajućeg bila popunjena, a da je istovremeno nastavljen angažman lica po osnovu ugovoru o djelu. Iz navedenog možemo konstatovati da se ne radi o kratkoročnom angažovanju i obavljanju jednokratnih, konkretnih poslova za koji se dobije određena naknada, što je ujedno i osnovna karakteristika ugovora o djelu. Smatramo da je nastavljanje prakse angažovanja lica po osnovu ugovora o djelu u kontinuitetu neprihvatljivo, posebno imajući u vidu da se radi o javnom sektoru i da nisu zadovoljeni osnovni principi zakonitosti i transparentnosti“.

Inače su revizori skrenuli pažnju na slične angažmane po ugovoru o djelu koji su u 2021. godini realizirani u neto iznosu od 37.565 KM. Angažirane su na taj način četiri osobe ali najveći dio (neto 32.700 KM) isplaćen je za angažman dvije osobe za kontinuirano snimanje i fotografisanje značajnijih zbivanja u Sarajevu na zahtjev Generalnog sekretarijata, kompjutersku obradu fotografija, praćenje sjednica Vijeća ministara BiH te svih aktivnosti predsjedavajućeg, generalnog sekretara, zamjenika predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH. Po potrebi je angažiran spoljni saradnik, koji je te poslove obavljao 11 mjeseci uz mjesečnu naknadu od 700 KM, pišu revizori u izvještaju.

NEOPRAVDAN ANGAŽMAN

„Preporučujemo da se u skladu sa zakonskim propisima, koji regulišu područje obligacionih odnosa, ugovori o djelu zaključuje, u posebnim i opravdanim slučajevima i to za konkretne poslove koji se javljaju povremeno“, naveli su revizori Ureda za reviziju institucija BiH u najnovijem Izvještaju za Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.