Subota, 25 Maja

Jurišić pozvala Elektroprivredu HZHB da počnu prikupljati RTV taksu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jurišić je kazala da BHRT nije samo simbol i zastava BiH, nego je to Bosna i Hercegovina i njena državnost.

Autor: Megafon.ba

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić izjavila je danas da su pravo na slobodu izražavanja, samoodrživ javni RTV servis i sloboda okupljanja isti interesi međunarodne zajednice i BiH.

Govoreći o stanju na Javnom radioteleviziskom servisu Bosne i Hercegovine, Jurišić je kazala da BHRT nije samo simbol i zastava BiH, nego je to Bosna i Hercegovina i njena državnost.

“Donošenje novog zakona je neophodno. U ovom trenutku insistiram na provedbi postojećeg zakona, niko ne može ići izvan zakonskih okvira. To ne mogu raditi ni RTRS ni Pošte Republike Srpske koje prikupljaju taksu na prostoru entiteta i cijeli iznos daju emiteru. Pozivam Elektroprivredu HB da počne ispunjavati obavezu i prikuplja sredstva koja bi se dijelila po zakonskom principu”, izjavila je ona na press-konferenciji Naše stranke.

Jurišić je poručila da će učiniti sve što je u njihovoj moći da civilnom društvu omogući nesmetan rad, te da neće dopustiti da bilo koga nazivaju stranim agentom.

“U posljednjem izvještaju iz marta, Evropska komisija je jasno rekla da će, ukoliko zakon o registru nevladinih organizacija Republike Srpske bude upućen u dalju parlamentarnu proceduru, značiti korak unazad”, kazala je te dodala da je posljednjeg dana prije isteka roka od šest mjeseci, Nacrt upućen u NSRS.

Također je poručila da će učiniti sve da zaštiti svakog građanina od krivičnog progona po osnovu izmjena Krivičnog zakonika RS.

(BHRT)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.