Utorak, 28 Novembra

Prof. dr. Karadžin: Vlade su mogle a i sada mogu uticati na cijenu peleta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zbog mogućnosti da se potrošači vrate korištenju uglja, naredne zime imat ćemo i ekološku katastrofu.

Autor: Mediha Tabaković

Ukoliko se cijene peleta koje su trenutno i do 600 KM po toni ne promijene, odnosno, ne smanje, naredne zime će zbog povećanja korištenja uglja uslijediti ekološka katastrofa, kaže za Megafon profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, Zvjezdan Karadžin.

VRAĆANJE NA POTROŠNJU NEKVALITETNOG UGLJA

Vlasti po pitanju peleta ništa ne poduzimaju kako bi prilagodile cijene stanovništvu, nego se odlučuju na privremenu zabranu izvoza, kaže profesor Karadžin. Jeftini ugalj koji se bude stanovništu plasirao ugrozit će okoliš, samim tim i zdravlje stanovništva zbog velike koncentracije sumpora.

„Ukoliko se zabrani izvoz peleta to će biti dobro, jer će se pelet prodavati po tržišnim cijenama u Bosni i Hercegovini koje su aktuelne. Ali, ono što je problem, ono što sam ja potencirao dok sam bio ministar jeste da kod provedbe projekta sufinansiranja mjera energetske efikasnosti gdje smo sufinansirali peći na pelet građanima, insistirao sam na tome da Kanton kroz posebne mjere ili viši organi vlasti definišu nivelisanje cijena i da se onemogući preveliki rast cijena koji se mogao spriječiti, za koji sam znao da će se desiti nakon korone, da se otvori ponovo izvoz prema Italiji. Cijena je tamo puno veća nego kod nas i sada nemaju dovoljno peleta da zadovolje domaće i inostrano tržište koje je zaista veliko i naravno, to je njima profitabilno“, kazao je Karadžin.

Karadžin smatra da je osnovni problem otpadno drvo koje se u značajnim količnama prizvodi u našoj zemlji i ne koristi se u dovoljnoj mjeri. Samim tim je smanjena mogućnost da se zadovolje potrebe lokalnog stanovništva i da se eventualno smanji cijena peleta.

Također, naš sagovornik ističe da u slučaju zabrane izvoza, što po njegovom mišljenju nije moguće jer kako kaže, ne možete zabraniti privatniku da on radi šta hoće. Ako dođe do problema da cijene nastave divljati ili da ostane na ovim cijenama od 600 KM po toni, to će predstavljati orgoman problem iz prostog razloga što će se većina ljudi vratiti na ugalj.

Ono što nama trenutno predstavlja veliki problem, a to je da je otkopno polje Mezgraja od Rudika Ugljevika dato privatniku u koncesiju i on sada prodaje taj ugalj, a taj ugalj po procjenama ima u prosjeku 7% sumpora u odnosu na Krekanski koji ima 1% ili Banovićki 2% . To je katastrofalno, a s druge strane kolega koji je biolog i ispitivao to ležište govorio je da je sumpora bilo i do 20%“, istakao je Karadžin.

NEOPHODNA KORODINACIJA VLADA I PROIZVOĐAČA

Naš sagovornik navodi da će ovaj ugalj biti jeftiniji i da se sa navedenog ležišta često prodaje ugalj pod krinkom da je banovićki, što bi moglo predstavljati ogroman okolinski problem za našu zemlju.

„Na neki način vlade treba da koordiniraju sa privatnicima i poduzetnicima koji se bave proizvodnjom i prodajom peleta da se održi cijena koja je prihvatljiva za naše stanovništvo, jer u suprotnom imat ćemo ekološku katastrofu iduće zime ako ovo ostane ovako“, kazao je Karadžin.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.