Subota, 9 Decembra

Na snazi narandžasto upozorenje, očekuju se lokalni pljuskovi, grmljavina i pojačan vjetar

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Iz Službe civilne zaštite grada Tuzle upozoravaju građane da, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za dane 21. 07 i 22. 07.2023. godine, očekuju lokalni pljuskovi, praćeni grmljavinom i pojačanim vjetrom. Moguća je i pojava grada. Uz grmljavinu se očekuje i vjetar brzine 45-65 km/h. Na snazi je „narandžasto“ upozorenje. Imajući u vidu posljednje događaje u regionu, mnogim gradovima u Bosni i Hercegovini i našem gradu, ovakve meteorološke pojave mogu biti nepredvidljive, opasne i ugroziti sigurnost građana.

Iz navedenih razloga, neophodno je pratiti upozorenja o meteorološkim pojavama i primjenjivati preporuke za postupanje u takvim slučajevima, kako bi se umanjio rizik od povreda, gubitaka života građana i nastanka potencijalne štete.

Civilna zaštita apeluje da građani u slučaju grmljavinskog i olujnog nevremena provode mjere samozaštite i izbjegavaju:

sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom– nikada nemojte stajati ispod visokog drveća na otvorenom prostoru.

stajanje pokraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači,

korištenje telefona i mobitela tokom oluje,

isključiti sve električne uređaje,

izbjegavati osamljena stabla i rub šume,

izbjegavati nošenje metalnih predmeta,

izbjegavati boravak u blizini strujnih vodova i dalekovoda,

Sklonite se od bilo kakvih visokih objekata (stubova i sl.) i imajte u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini objekta,

Nemojte stajati uspravno, čučnite ili se makar sagnite, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držite rastojanje od 5 metara između sebe.

U slučaju da se zateknete u poplavnom području, potrebno je:

Ne prilaziti obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama i potocima;

ne dirati električne aparate ako su mokri i ako je voda već doprla do njih, isključiti električne i druge instalacije i vodu;

pitku vodu i životne namirnice podići na više nivoe u kući ili stanu;

ako ste u mogućnosti, spriječite prodiranje vode u najniže dijelove objekata podizanjem barijera ili pomozite prilikom uređenja istih (vreće sa pijeskom, zemlja, i dr.).

U slučaju nastanka određene opasnosti i ugrožavanja ljudskih života što hitnije pozvati vatrogasce na broj 123 ili Operativni centar civilne zaštite na broj 121.

(Izvor: Grad Tuzla/Služba civilne zaštite grada Tuzla)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.