Ponedjeljak, Juni 27

Iz Porezne uprave FBiH za Megafon: Za četiri mjeseca u TK otkriveno 49 radnika “na crno”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Značajan broj kontrola je izvršen na osnovu dobivenih prijava, a rezultati tih kontrola su pokazali da su one bile opravdane i usmjerene na ona područja, odnosno, obveznike koji u ovoj oblasti ne poštuju zakone“, kažu iz PUFBiH.

Autor: Mediha Tabaković

U toku inspekcijskih nadzora koje vrši Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH), odnosno brzih kontrola koje se provode na području svih kantona, u periodu od januara do aprila 2022. godine je na području Tuzlanskog kantona izvršena 304 inspekcijska nadzora u kojima je zatečeno 49 neprijavljenih radnika. Kazala je ovo za Megafon Adisa Hamzić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

STIMULISANJE POSLODAVACA DA PRIJAVLJUJU RADNIKE

 „Na otkrivanju neprijavljenih radnika Porezna uprava radi u okviru svojih kapaciteta, nadležnosti i zakonskih rješenja. Naglašavamo da Porezna uprava Federacije BiH ne može sama ovu pojavu suzbiti, a osim toga nije jedini organ nadležan za rješavanje problema rada na crno. Tu su i Federalna uprava za inspekcijske poslove i kantonalne uprave za inspekcijske poslove, koje imaju nadležnost za kontrolu rada na crno“, kazala je Hamzić.

Hamzić navodi da su tokom 2021. godine aktivnosti inspekcijskog nadzora Porezne uprave bile smanjene zbog pandemije koronavirusa. U periodu januar- april 2021. godine na području Tuzlanskog kantona izvršene su ukupno 242 kontrole i zatečen je 41 neprijavljeni radnik. S obzirom na to da je u 2022. godini izvršen veći broj kontrola, nego u 2021. godini, iz Porezne uprave smatraju da se može reći da je broj neprijavljenih radnika u 2022. godini bio manji, ili na približnom nivou.

„Ako u toku inspekcijskog nadzora inspektori Porezne uprave otkriju da porezni obveznik posluje nezakonito, a što uključuje i neprijavljene radnike izriču se novčane kazne propisane Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i Zakonom o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, zatim se vrši privremeno zatvaranje, odnosno pečaćenje objekta i nalaže se poslodavcu da zatečene neprijavljene radnike prijavi u Jedinstveni sistem“, kazala je Hamzić.

Tek nakon toga, kaže Hamzić, vrši se otvaranje privremeno zatvorenog objekta.

Naša sagovornica ističe da se Porezna uprava u svom radu zalaže za korištenje preventivnih mjera, odnosno zalaže se za poticanje poreznih obveznika da u što većoj mjeri vrše dobrovoljno prijavljivanje i plaćanje poreznih obaveza.

„Kroz mnoge dosadašnje aktivnosti Porezna uprava je pozivala obveznike da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da novac troše na plaćanje kazni i kamata“, kazala je Hamzić.

Neprijavljene radnike Porezna uprava može otkriti u toku inspekcijskih nadzora, ali i na osnovu prijava koje se dostavljaju putem besplatnog broja telefona, sms poruka, e-maila ili putem pošte na adresu Porezne uprave.

Značajan broj kontrola je izvršen na osnovu dobivenih prijava, a rezultati tih kontrola su pokazali da su one bile opravdane i usmjerene na ona područja, odnosno obveznike koji u ovoj oblasti ne poštuju zakone.

PEČAT NA VRATIMA DOK SE NE OTKLONE NEPRAVILNOSTI

„Porezna uprava će i u narednom periodu u cilju suzbijanja rada na crno i sprečavanja sive ekonomije, nastaviti s poduzimanjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti i u svim slučajevima u kojima utvrdi nepoštivanje odredbi Zakona o poreznoj upravi Federacije BiH, Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak, Zakona o fiskalnim sistemima i drugih poreznih zakona, izricat će novčane kazne i vršit će pečaćenje objekata, s kojih se pečat ne skida dok obveznik ne otkloni nepravilnosti“, navela je Hamzić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.