Nedjelja, Januar 29

Gordana Bulić: Građani izborom mjesta kupovine mogu uticati na formiranje cijena

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Jedinstvena stopa PDV-a godi onima koji imaju jako dobra primanja. Dakle, nikada zvaničnici nisu objasnili ljudima da je moguće uspostaviti diferencirane stope poreza ili analitikom šta se dobiva time i svi njihovi prijedlozi za ovim ili onim umanjenjem ili ukidanjem poreza bili su neozbiljni“.

Razgovarao: Samir Mujakić

Suočeni smo sa dnevnopolitičkim previranjima, neučinkovitošću zakonodavne i izvršne vlasti, neujednačenom stopom poreza, strahom od rata, pandemijom, odlaskom mladih, ,,kuburenjem sa životom”, nezaustavljivim rastom cijena, nedovoljnom zaštitom građana, obmanama sa cijenama prilikom kupovine robe, svakodnevnim izvještavanjem medija o ratu, ucjenama izvozom i uvozom energenata, neefikasnom zaštitom domaće proizvodnje i tržišta, uvozom svega i svačega. Tako danas žive građani Bosne i Hercegovine.

POTROŠAČI NE PRIJAVLJUJU NEREGULARNOSTI

Od usvajanja važećeg propisa iz 2006. godine, zakonodavstvo o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini se nije mijenjalo, izuzev manje izmjene u 2015. godini.

U Tuzli godinama djeluje Udruženje potrošača ,,Klub potrošača” Tuzlanskog kantona. Predsjednica Udruženja Gordana Bulić, za Megafon kaže da iz ove organizacije, koja ima savjetodavni rad, stalno ukazuju i mole građane da prijavljuju neregularnosti na koje se žale, od usluga u prodavnicama, kod ljekara, u restoranima, da prijavljuju nadležnim inspekcijama Tuzlanskog kantona.  

,,Vještački ili ne, cijene rastu. Potrošači kada uđu u trgovinu vide kolike su cijene. Praktično, od početka rata u Ukrajini, imamo nezaustavljiv rast cijena. U zadnjih mjesec dana došlo do nekog blagog smirivanja, ne značajno, ali isto tako ne na značajnim proizvodima. Potrošači se žale na sve, od sigurnosti hrane, loših kućanskih aparata, loše usluge, bankarskih i zdravstvenih usluga. Na žalost, imamo malo žalbi i poziva od potrošača”,

Svi znamo da je najveći uzrok rasta cijena proizvoda, rast cijena energenata, ističe Bulić, a ne zbog proizvodnje.

Cijena goriva uticala na poskupljenje brojnih roba i usluga (Foto: Ilustracija/N.Š.K./Megafon)

,,Cijene proizvođača su niske, međutim, rizik dopremanja i transport robe, prelazak granica i slično utiče na cijenu robe. Najveći nedostatak u Bosni i Hercegovini je željeznica. Prevoz robe i energenata vozom bio bi lakši i ekonomičniji. Sve je to uzrok visokim cijenama koje imamo danas. Isto tako neke robe koriste se kao strateško oružje ratovanja”.

Udruženje potrošača ,,Klub potrošača” TK nema kapaciteta, analitičare i snagu da djeluje, niti ima veze s Upravom za indirektno oporezivanje da se dobiju podaci nabavnih cijena uvoza ili nabavna cijena namirnica, na osnovu čega se formira prodajna cijena. Kolika ja cijena eventualne dorade, pakovanja, dopreme, cijena domaće proizvodnje, kolika je zarada, poštuju li trgovci propisane marže na osnovne životne namirnice“, Kaže Bulić jer su to važni parametri koji određuju cijenu i i otvaraju mnogo pitanja.

,,Mi možemo samo da pričamo o prevari. Na primjer, ako je na rafi gdje stoji ulje istaknuta cijena 4,60 KM litar, a vama na kasi naplate 5,20 KM, tada ste prevareni. Mi ne možemo licitiratiniti nekome i određivati cijenu, čak ni država ne može intervenisati, preuzeti rizik da nekome vrati cijenu jestivog ulja na 4,60 i kaže ne možete prodavati iznad te cijene, a taj isti dobavljač plaća cijenu 4,30 prilikom uvoza. Tada bi država trebala biti spremna da tu razliku ili gubitak nadoknadi ukoliko je preuzela intervenciju da zaštiti građane, na teret uvoznika, dobavljača i prerađivača. Vi možete proglasiti vanredno stanje i po odluci proglašenja vanrednog stanja onda se mogu poduzeti mjere kontrole cijena, s tim da preuzimate rizik ukoliko su uvoznici suočeni s visokim troškovima da ćete im tu razliku platiti. Bilo je požara, potresa, poplava i ništa država nije poduzela. Očito nemaju predviđen budžet za vanredne intervencije”, kaže naša sagovornica.

GRAĐANI SVE SIROMAŠNIJI

Jedino što su vlasti u ovih šest mjeseci pokušali učiniti bile su jednokratne pomoći, koje nisu dugoročno rješenje problema. Radnici su ostali kratkih rukava, jer njihove plate zavise od poslovanja firme i poslodavaca. Budžet za studente nije povećan, jer je usvojen krajem prošle godine. Penzioneri su dobili jednokratnu pomoć u iznosu od stotinu KM. Tih stotinu KM, rast cijena je ,,pojeo” već u prva tri mjeseca.

,,Penzioneri su to već potrošili u prva tri mjeseca. Manje su kupovali proizvode. Jednostavno, siromaštvo se povećalo. Poseban problem su nezaposleni prijavljeni na birou koji nisu imali nikakvu pomoć. Jednostavno kao da ne postoje. Potrošačima sada savjetujemo da u uslovima slobodnog formiranja cijena, mogu uticati jedino svojim izborom kupovanja ili razmjenom informacija o cijenama u trgovinama.           

Što se tiče poreske stope i da li bi rješenje poreza na životne namirnice, školski pribor i učila, knjige, štampu i luksuznu robu dovelo do bolje zaštite potrošača, odnosno građana u Bosne i Hercegovine, Bulić je kazala da sadašnje rješenje poreza u Bosni i Hercegovini nije usklađeno i nije dobro. 

Najviše su rasle cijene proizvoda koje građani svakodnevno kupuju (Foto: Ilustracija/N.Š.K./Megafon)

,,Naše udruženje je kada je donesen Zakon o porezu na dodatnu vrijednost 2006. godine predlagalo da se ide s diferenciranim stopama. Diferencirane stope smo imali u nekadašnjoj Jugoslaviji. Imali smo proizvode koji su bili nulta stopa poreza na promet, zatim gro prozvoda 10 posto i oni koji su se cijenili kao luksuzniji, 20 posto. Hljeb, šećer, mlijeko, pekarsko-mlinarski proizvodi, knjige, štampa, školski pribor, sve je to bilo nula posto PDV. Sa deset posto bio je oporezovan najveći dio roba potrošačkih, kao što su odjevni predmeti, cipele i tako dalje“.

„Na primjer, ja sam radila u Diti, deterdžent za suđe bio je deset posto, dok su abraziv Arf i šamponi za kosu bili 20 posto. Međutim, kada je donesen Zakon o PDV-u u BiH bila je to jedinstvena stopa od 17 posto kao hajde da se to samo uvede. Bilo je i vrlo drskih komentara od strane zapadnih dužnosnika u smislu biće nam lakše računati ako je samo jedna stopa, neće se zbuniti, jer ne znaju oni dalje računati od jedne stope. Dotle je išlo. Jedinstvena stopa PDV-a godi onima koji imaju jako dobra primanja. Dakle, nikada zvaničnici nisu objasnili ljudima da je moguće uspostaviti diferencirane stope poreza ili analitikom šta se dobiva time i svi njihovi prijedlozi za ovim ili onim umanjenjem ili ukidanjem poreza bili su neozbiljni“.

PRIJEDLOZI SAMO FORMALNO

„Eto, to neko predlože, onda to ide na Zastupnički dom, pa onda u Dom naroda. Nema veze jer će tamo proći a ovdje pasti kako to obično i biva. Niko tome nije ozbiljno pristupio. U RS-u se predlože dobro, u FBiH bolje, i ukrug i sve to onda padne. Jedina zaštita potrošača je za sada da imaju izbor gdje će kupovati jeftinije ili skuplje”, kazala je za Megafon, Gordana Bulić, predsjednica Udruženja Klub potrošača TK.

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.