Petak, 14 Juna

Federalna Vlada danas razmatra kako zaštititi domaće tržište od ekonomskih posljedica ruske agresije na Ukrajinu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: M.T.

Kako bi se prevenirali posljedice na ekonomske tokove u Federciji Bosne i Hercegovine izazvane agresijom na Ukrajinu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio je za danas tematsku sjednicu Vlade.

Vezani tekst:

Bulić: Cijene pšenice na berzama rastu, bit ćemo sretni ako ne bude problema u snabdijevanju brašnom

“Na tematskoj sjednici prije svega bavit ćemo se mogućnošću preveniranja ovih problema koji mogu nastati u Federaciji u skladu s našim budžetskim okvirima. U tom smislu smo pozvali ministarstva koja imaju dodir s tim tokovima.

Prije svega Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo trgovine, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da pripreme materijale jednako kao i direktori najvećih kompanija koje također imaju uticaj o ovome o čemu govorimo elektroprivrede BiH i HZHB, robnih rezervi, ali i drugih “, istakao je Novalić.

Vezani tekstovi:

Cijene goriva samo rastu: Iz Ministarstva trgovine kao razlog navode kretanja na svjetskoj berzi

Za dva mjeseca potrošačka korpa poskupila za 167 KM

Na sjednici bi trebali biti doneseni zaključci koji bi mogli da ublaže negativne ekonomske posljedice u BiH, koje su već prošle sedmice postale primijetne.

“Budžet kao osnovna poluga i te naše aktivnosti koja treba da prevenira u maksimalnoj mogućoj mjeri negativne posljedice će biti jedna od četiri aktivnosti koje slijede na sjednici u ponedjeljak “, kazao je Novalić.

Novalić se početkom vikenda osvrnuo i na velike gužve u tržnim centrima, poručujući da nema razloga za strah i nestašicu hrane, jer postoji dovoljno zaliha.

Novalić ističe da u potpunosti razumije brigu građana, posebno penzionera zbog samo prolaska ratne golgote, ali da sada nema potrebe za kupovinom velikih količina namirnica.

Kao primjer naveo je pandemiju koronavirusa, koja se dogodila prije dvije godine, kada je stanovništvo na isti način kupilo velike količine hrane, te je posebno istakao da ne treba ponavljati istu grešku.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prema riječima Novalića u ponedjeljak će održati posebnu sjednicu na kojoj će se sagledati mogćnosti i razvoj situacije koju su izazvala dešavanja u Ukrajini.

Vezani tekst: Iz Udruženja Brazda poručuju: Poljoprivrednicima potrebna pomoć za predstojeću sjetvu

Premijer Novalić je posebno naglasio da je u kontaktu sa snabdjevačima hrane, i da su pored toga robne rezerve pune žitarica za višemjesečnu proizvodnju brašna i hljeba. U svom obraćanju kazao je da građani nemaju razloga za strah, i da će se u slučaju daljnjih poskuplljenja odmah reagovati kako bi se zaštitili građani.

Iako nadležni navode da nema razloga za strah od nestašiće i poskupljenja, u protekla tri dana potražnja za brašnom u svim prodajnim objektima bila je zastrašujuća. Kako smo već pisali, cijena brašna je već počela da dostiže novi porast, dok ni cijene naftnih derivate nisu u zaostatku sa poskupljenjima.

Cijena sirove nafte skočila je na više od 100 dolara za barel u Londonu, prvi put od 2014. godine zbog strahovanja da bi snabdijevanje iz Rusije moglo da bude poremećeno. U SAD je cijena viša od 98 dolara za barel.

Vezani tekst: Rast cijena državi donosi povećanje prihoda a građanima siromaštvo

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.