Subota, 22 Juna

Rast cijena državi donosi povećanje prihoda a građanima siromaštvo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“U kratkom roku za državu su poskupljenja dobra, zato što rastu prihodi po osnovu poreza i vidimo da se političari hvale i da to navode kao nekakav uspjeh“, kaže ekonomski analitičar Čavalić.

Piše: Mediha Tabaković

Rast cijena osnovnih životnih namirinica u Bosni i Hercegovini najviše je pogodio penzionere i radnike sa najnižim primanjima. Iako rast cijena postepeno vodi stanovništvo ka sigurnom siromaštvu zbog čega očekujemo reakciju države, prema ocjeni analitičara, za državu rast cijena znači i rast prihoda.

SLIJEDI RAST CIJENA USLUGA

Ekonomski analitičar Admir Čavalić kaže za Megafon da pored globalne inflacije trenutno imamo i aktuelnu ukrajinsku krizu kao i niz faktora koja utiču na porast cijena na tržištu.

“Trend porasta cijena u Bosni i Hercegovini vjerovatno će se nastaviti, razumijevajući da imamo globalnu inflaciju a evo sada i aktuelnu ukrajinsku krizu.

Sve navedeno uvjetuje i ekonomsku krizu što znači da postoji niz faktora koji imaju negativan uticaj na našu ekonomiju, odnosno, utiču direktno ili indirektno na rast cijena finalnih  proizvoda i usluga.

Ono što želim navesti, a što je možda interesantno jeste da će u narednom periodu doći do značajnijeg rasta cijena usluga. Isprva se to desilo sa proizvodima, a sada će vjerovatno doći do rasta cijena usluga, jer usluge su jedno vrijeme ostale, da kažemo, imune na aktuelnu inflaciju. Sada se izgubio taj potencijal inflacije i jednostavno se moraju povećati i cijene usluga”, istakao je Čavalić.

VLAST SE HVALI A PRIVREDNICI U NEIZVJESNOSTI

Prema riječima Čavalića, trenutna poskupljenja dobra su samo za državu iz razloga što dolazi do porasta prihoda, dok je stanovništu i privrednicima degradiran životni standard koji je i sada nizak.

“U kratkom roku za državu su poskupljenja dobra, zato što rastu prihodi po osnovu poreza i vidimo da se političari hvale i da to navode kao nekakav uspjeh. Ustvari to je rezultat inflacije, naravno, dugoročno to nije dobro jer smanjuje potencijal građanstva i privrede i vjerovatno da će u narednim godinama biti manje naknada.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar (Foto: L. arhiv))

U kratkom roku, a koji se sada dešava, kao neki opijat za državu je dobro, a što se tiče građanstva i privrede to je degradacija životnog standarda, na štetu građana kojima je životni standard ionako nizak.

Što se tiče privrednika najveći problem inflacije odnosi se na nemogućnost kalkulacije. Privrednici se ne mogu racionalno ponašati, zato što ne znaju i ne mogu pratiti više varijable, da li trebaju skladištiti i praviti zalihe, ili prodavati ili kupovati neke sirovine, repromaterijale. Totalno su izgubljeni, jer postojeći tržišni indikatori ili vrijede ili su nevidljivi da bi  mogli osigurati optimalnu predvidljivu ekonomsku kalkulaciju”, kazao je Čavalić.

SVE VIŠE SIROMAŠNIH

Predsjednica Udruženja potrošača “ Klub potrošača” Tuzlanskog kantona Gordana Bulić kaže za Megafon da je zbog rasta cijena ugrožena egzistencija velikog broja porodica, posebno porodica sa više djece i penzioneri sa najnižom penzijom.

“Svi smo svjedoci stalnog rasta cijena i što je najtragičnije to je rast cijena osnovnih životnih namirnica koje su neophodne za svaku porodicu. Rast cijena najviše pogađa upravo one porodice koje imaju najmanja porodična primanja, penzionere koji žive od 250 KM ili 300 KM i radničke porodice koje imaju radničku platu od 600 KM, a koje imaju dvoje ili troje djece, posebno ako su djeca koja idu u školu.

Svjedoci smo da je cijena jeftinog ulja povećana za 100%, šećer, meso, baš oni osnovni prehrambeni proizvodi.

Sve veći broj porodica je ugrožen, imamo veliki broj porodica koje jedva preživljavaju i ne mogu nabaviti ni osnovne  proizvode”, istakala je.

Bulić navodi da su imali sastanak o temi rasta cijena te da je jedno od glavnih pitanja grupe građana bilo pitanje uvođenja diferenciranih stopa PDV-a, za koje kaže da su već zakašnjele mjere.

“Naše Udruženje je nedavno imalo skup u Živinicama na  temu potrošači, rast cijena i državne intervencije, gdje smo pozvali nekoliko državnih institucija koje su mogle ili trebale poduzeti određene intervencije. Oni su pričali o tome šta su mogli, šta su trebali, šta nisu poduzeli.

Bila je grupa građana potrošača koja je postavljala određena pitanja i na tom skupu se postavilo pitanje uvođenja diferenciranih stopa PDV-a i eventualnog ograničenja marži. Nažalost sve su to već zakašnjele mjere i mjere koje neće bitno uticati na smanjenje cijena.

Jednostavno, potreban je rast plata, minimalnih plata, povećanje zaposlenosti i na kraju krajeva mi potrošačima savjetujemo da budu racionalni i da svoju potrošnju planiraju”, kazala je Bulić.

AKTIVIRANJE ROBNIH REZERVI

Kada se govori o robnim rezervama koje bi u ovakvim situacijama trebalo aktivirati, naš sagovornik Čavalić ističe da je došlo do određenog pomaka, odnosno da je Vlada Federacije počela da radi po pitanju robnih rezervi, ali da to ipak neće biti ekonomski oporavak.

“Mi smo predlagali u nekoliko izvještaja ranije koji smo prijavili nas tri ekonomista Bećirović, Hadžić i moja malenkost, da se aktivira taj sistem, već pola godine to predlažemo. Drago mi je da je Vlada Federacije počela nešto da radi po tom pitanju. Međutim, trebamo razumjeti da se tu ekonomski neće ništa riješiti nego samo socijalni problemi, da se pomogne zaštititi 20 do 30% najugroženijih u našem društvu i to kroz nabavku egzistencijalnih dobara”, istakao je Čavalić.

Kaže da je jedan od prijedloga bio da se nabavkom egzistencijalnih dobara podijele vaučeri kako bi se zaštitila najugroženija kategorija stanovništva.

Kako i sam ističe, vlasti trenutno ne reagujeu na situaciju sa porastom cijena i u tome se ne vidi nikakvo dobro za građane.

VLAST NE NUDI RJEŠENJA

“Mislim da vlast jednostavno ne nudi neka rješenja, nema nekih inovacija, ne radi se ništa posebno. Dakle, tako se inače ponaša vlast, što nije dobro. Malo sam pesimista, a s druge strane sam optimista gledajući na prošlu godinu kada je došlo do oporavka, rasta industrijeske proizvodnje, imali smo rast od 3% . Moglo je biti i 5%, ali pesimističan sam zbog činjenice da se ove godine to neće desiti”, kazao je Čavalić.

Iz Federalne direkcije za robne rezerve ni ovaj put nisu odgovorili na naše upite.

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.