Srijeda, 29 Maja

Iz Udruženja Brazda poručuju: Poljoprivrednicima potrebna pomoć za predstojeću sjetvu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Mediha Tabaković

Poljoprivrednici u Tuzlanskom kantonu imaju poticaje za proizvodnju, međutim, iz Udruženja poljoprivrednika “Brazda” iz Tuzle  kažu da zbog trenutne ekonomske situacije u kojoj se nalazi većina poljoprivrednih proizvođača, taj vid pomoći države nije dovoljan.

POLJOPRIVREDNICI DIŽU RUKE OD POSLA

S obzirom na to da se bliži proljetna sjetva, poljoprivrednici u Tuzlanskom kantonu trebaju pomoć a predsjednik Udruženja “Brazda” Derviš  Suljkanović kaže da je situacija dodatno pogoršana jer su poljoprivrednici ove godine finansijski slabiji nego ranije.

Kada su u pitanju sjemena za sjetvu, poljoprivrednicima je potrebna pomoć jer je veliki broj njih već odustao od prozvodnje.

Suljkanović za Megafon kaže da mnogo ljudi odustaje ili se prebacuju na proizvodnju drugih proizvda, kao i na sjetvu heljde (crnog žita) i kukuruza.

„Prethodnih tri, četiri godine mnogo poljoprivrednika je odustalo, ali isto tako većina njih se prebacila na drugu proizvodnju. Bilo je tu svega, i mljekara je bilo, ali je to sada sve odustalo”, kazao je Suljkanović.

S obzirom na trenutne cijene proizvoda koje su znatno rasle, Suljkanović ipak vjeruje da neće doći do velikih poskupljenja poljoprivrednih proizvoda, jer kako navodi, “nije sve onako kako se to sa strane govori”.

“Poljoprivrednici direktno od kantona imaju poticaj, tako da po mojem mišljenju neće doći do velikog poskupljenja poljoprivrednih proizvoda”, istakao je Suljkanović.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.