Utorak, 23 Jula

Za dva mjeseca potrošačka korpa poskupila za 167 KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dok su cijene osnovnih životnih namirnica vrtoglavo rasle a potrošačka korpa poskupila za 167 KM, prosječna plata u Federaciji povećana samo za 23 KM.

Autor: Megafon

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za janur 2022. godine iznosi 2.357,04 KM i za 91,37 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za novembar 2021. iznosila je 1.022,00 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 23 KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,36 posto.

Ukoliko uporedimo cijene cijenu potrošačke korpe iz decembra 2021. godine, vidljiv je drastičan rast životnih troškova građana. U decembru je potrošačka korpa koštala 2.265,67 KM i u odnosu na prethodni mjesec bila skuplja za 75,37 KM. Dakle, samo za dva mjeseca je potrošačka korpa poskupila za 166,74 KM.

Vezani tekst: Prosječna plata u Federaciji pokriva samo 44 posto potrošačke korpe

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku korpu čine sljedeće prehrana 46,8%, stanovanje i komunalne usluge 13,2%, higijena i održavanje zdravlja 7,0%, obrazovanje i kultura 8,5%, odjeća i obuća 13,6%, prijevoz 5,9%, održavanje domaćinstva 5,1%.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.