Četvrtak, 30 Maja

Bulić: Cijene pšenice na berzama rastu, bit ćemo sretni ako ne bude problema u snabdijevanju brašnom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Ne mislim da su trgovci digli cijene neopravdano, mada može i takvih situacija da bude. Cijene rastu duži period, znači period kada možda nije trebalo da rastu. Nažalost, naša država nema nikakve instrumentarije kojima je mogla niti je djelovala“, kazala je Bulić.

Autor: Mediha Tabaković

Nakon ruske agresije na Ukrajinu i mogućih poremećaja na evropskom, odnosno, domaćem tržištu, stanovništvo Bosne i Hercegovine, prema informacijama koje imamo iz nekoliko tržnih centara, kupuju velike količine brašna.

RASPRODANA VELIKA PAKOVANJA

Do sinoć su, kaže nam jedna od trgovkinja, prodali tonu brašna a cijena nove nabavke je već jutros skuplja, primjera radi za 70 pfeninga je skuplje pakovanje brašna od pet kilograma.

Uvjerili smo se i u najvećim prodajnim lancima u BiH da su police sa brašnom, pakovanja po 25 kilograma prazne. Trgovci su nam, također, kazali da je brašno rasprodano do sinoć.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzla, za Megafon kaže da cijene brašna nisu želja trgovaca, nego da je na to uticala trenutna situacija, te da stanovništvo Bosne i Hercegovine treba biti sretno ukoliko ne bude bilo problema u snabdijevanju.

„Nažalost, mislim da nisu trgovci digli cijenu zato što su oni to htjeli, jer mi pratimo i novosadsku robnu berzu i vidimo da su cijene pšenice bile u rastu, a mislim na sve to utiče svjetska ekonomska, politička i nažalost vojna situacija, jer svi mi znamo da je Bosna i Hercegovina veliki uvoznik pa čak i novosadska berza trguje sa robama iz istočne Evrope.

Srbija ima skoro dovoljne količine, ali promet ide preko robnih berzi i cijena se formira na bazi ponude i potražnje, a oni koji su proizvođači i žitnice u suštini tu robu zbog ovakve situacije drže kao stratešku robu i trebamo biti sretni ako ne budemo imali problema u snabdijevanju“, kazala je Bulić.

Građani masovno kupuju hranu (Foto: Ilustracija/M.T./Megafon)

Zbog nedostatka robnih rezervi u BiH, cijene su se kako Bulić navodi, formirale na bazi ponude i potražnje. Panika među građanima i masovna kupovina brašna izazvala je nestašicu u prodajnim objektima, ali i blago povećanje cijena u manjim trgovinskim lancima.

„Ne mislim da su trgovci digli cijene neopravdano, mada može i takvih situacija da bude. Cijene rastu duži period, znači period kada možda nije trebalo da rastu. Nažalost, naša država nema nikakve instrumentarije kojima je mogla niti je djelovala, nismo imali robne rezerve, nismo imali intervencije iz robnih rezervi, cijene se formiraju slobodno na bazi ponude i tražnje, trgovci naravno imaju mogućnosti da se dogovaraju“, ističe Bulić.

TRŽIŠTE I TRGOVCI

Kako Bulić navodi u Bosni i Hercegovini postoji načelo slobodne trgovine, slobodnog tržišta, konkurentnog tržišta. Također, ističe da BiH ima i dosta ponuđača, uvoznika i trgovinskih sistema, tako da bi ponuda trebala biti konkurentna, međutim, ako su cijene ujednačene onda ili su tržišne cijene takve ili se trgovci između sebe dogovaraju o visini cijena koje će ponuduti na tržištu. Bulić posebno ističe da, nažalost, kompletnu situaciju plaćaju potrošači.

„Ne mislim ni da trgovci imaju neke visoke zarade, to su reklo bi se, niskotarifne robe, ali zbog  situacije u svijetu i otežanih uslova snabdijevanja, pa otežanih uslova uvoza, nažalost, imamo ovakve cijene. Evo sa eskalacijom političkih  neslaganja i rata zaista se bojimo da može biti gore, nego eto samo se nadati da sve to neće otići na gore“, kazala je Bulić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.