Utorak, 23 Jula

Kriza menadžmenta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stotine miliona i milijardi KM je “strpano” u razna restrukturiranja i konsolidiranja. Porastao je unutrašnji i vanjski dug za neku desetinu milijardi KM. I na kraju “konj je sipljiv ili na granici crkavanja”. Jahači se mijenjaju. Na čelu su partijski menadžeri.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Ispade da u Bosni i Hercegovini svako ima svoju elektroprivredu, svoju željeznicu i svoj „gras”. Sve su to oni na prvim mjestima poreskih dužnika. Ako tome dodamo i sve zdravstvene ustanove, onda bi zbir gubitaka bio još uvećan za koju milijardu KM.

Vlasti u BiH, na ove izazove, nemaju odgovore. Zbog toga trpe građani. Rekli bi se običnim riječnikom, da su građani na promahi.

JAHAČI SE SMJENJUJU

Stotine miliona i milijardi KM je “strpano” u razna restrukturiranja i konsolidiranja. Porastao je unutrašnji i vanjski dug za neku desetinu milijardi KM. I na kraju “konj je sipljiv ili na granici crkavanja”. Jahači se mijenjaju. Na čelu su partijski menadžeri. Dijagnoza je poznata. Radi se o krizi menadžmenta. I na kraju nikoga nije briga gdje su milijarde KM javnih prihoda strpanih u profulane projekte naših elektroprivreda, željeznica, kliničkih centara i bolnica, komunalnih preduzeća.

“Vreća je šuplja” i na svim pozicijama curi. Niko više ne zna šta je novih 300 miliona KM takozvanog gubitka kapitala u samo jednoj elektroprivredi i još tri puta toliko na drugim mjestima. Računi će nam doći ubrzo. Sreća je samo što mnogi ne vjeruju da će biti bolje. Jedino za sve nisu krivi oni vrhunski menadžeri koji postavljaju na čelo kompanija svoje nesposobne menadžere. Pravilo je kod nas da umjesto sposobne oni biraju neznalice i poslušnike. Zato je poruka građanima jasna. Ona glasi: “Vi ste krivi i plaćajte račune”. Kažu da je “pametnom i išaret dovoljan”. Našim građanima ništa nije jasno osim onima koji su progledali svojim očima i traže “prosutu nafaku po dunjaluku”. Ovdje je aktuelan “Vođa” iz  pripovjetke književnika Radoja Domanovića. Što bi rek'o narod: “Niti zna hodit’, niti se da vodit”.

Stavovi autora izneseni u tekstu ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.