Utorak, 23 Jula

Zlatne koke

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedino nam je u Tuzlanskom kantonu ostalo Panonsko jezero. Bolje i to jer manje košta nego rashlađivanje na struju. Em je jeftinije i zdravije. Em, ne može dovesti u kolaps energetski sistem. Zato nas čeka val poskupljenja.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Opet se priča o zlatnim kokama. Prva je očerupana, a zove se Elektroprivreda BiH. Drugu hvale i debljaju kako bi bila naš novi Energoinvest. Prva zlatna koka je u takvom stanju da joj infuziju propisuju i jedni i drugi.

Oni pozicioni imaju volju, ali ne znaju. Oni opozicioni kobajagi znaju, ali su je oni skroz očerupali.

MOGLO JE BITI I GORE

Ostao je samo FERK koji je propisao 10% veće cijene u sudijskom produžetku. Oni koji se razumiju u tarife tvrde da je to iznad 15% i ispod 20% veće cijene. U apsolutnom iznosu to je najmanje od 100 do 150 miliona KM dodatnih para za ispravku kapitala, tj. pokriće gubitaka.

Ovu drugu koku hvale i spremaju se za dividende. Kako sam plaho skeptičan, sve mi nekako liči na drugu priču. Sa Energinvestom se ne može porediti. Prije bi to mogao biti novi Bosnalijek ili Fabrika duhana. Ove koke su bile masne i baš su se na njima mnogi omastili. Elem, sve nam je dobro. Još nam fale samo porezi na mobitele, porezi na kuće, porezi na zemlju, porezi na auta, porezi na živu i mrtvu imovinu. Kažu da je tako kod drugih. I ja tvrdim isto. Razlika je samo u platama i penzijama.

Sve u svemu, samo naivan može vjerovati da je pronađeno rješenje. Stoga sa novim cijenama struje moramo biti zadovoljni. Moglo je biti i gore. Sa cijenama impulsa ćemo se zadovoljiti. To i nije toliko važno. Najmanje je važno kao primjera radi, kod Livnice Tuzla ili Žica iz Sarajeva, svi iz jata Energoinvesta. Toga više nema. Takvih zlatnih koka je pocrkalo na stotine.

Jedino nam je u Tuzlanskom kantonu ostalo Panonsko jezero. Bolje i to jer manje košta nego rashlađivanje na struju. Em je jeftinije i zdravije. Em, ne može dovesti u kolaps energetski sistem. Zato nas čeka val poskupljenja. Fakat. Čista činjenica.

Stavovi autora izneseni u tekstu, ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.