Petak, Decembar 9

Dodijeljene novinarske nagrade za najbolje istraživačke sadržaje o korupciji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: FENA

Udruženje “Centar za razvoj medija i analize”  – CRMA u okviru USAID Projekta “Program istraživačkog novinarstva”,  desetu godinu je organizirao izbor najboljih medijskih sadržaja koji se bave istraživanjem i otkrivanjem korupcije.

CRMA organizuje ovaj događaj kako bi nagradila najbolja novinarska istraživanja nastala u protekloj godini i promovirala istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini. Ova Novinarska nagrada ima za cilj promovirati izvanredna postignuća istraživačkih novinara kao i poboljšati vidljivost kvalitetnog novinarstva.

Ceremoniji dodjele Novinarske nagrade prisustvovali su visoki predstavnik  Chrisitan Schmidt i ambasador SAD u BiH Michael Murphy, kao i predstavnici nevladinog sektora.

Izvršni direktor CRMA Eldin Karić kazao je “da su večerašnji dobitinici nagrada, kao i svi oni koji su konkurisali svojim istraživačkim sadržajima, pomogli i pomažu, i dalje će biti tu da nas drže budnima da nam kao svojevrsnu matricu pokažu kako je lažno prikazana stvarnost tek prostor gdje se provodi temeljita pljačka ovog društva i demonstracija svih civlizacijskih vrijednosti”.

Eldin Karić, izvršni direktor CRMA-e (Foto: FENA)

Na ovogodišnjem konkursu zaprimljeno je više od 25 visokokvalitetnih medijskih sadržaja. Prijavljeni radovi objavljeni su u periodu od 1. maja 2021. godine do 30. aprila 2022. godine u nekom od bh. medija. Od pristiglih  radova žiri je izabrao tri najbolja istraživačka medijska sadržaja, o korupciji bez obzira na format medijskog sadržaja.

Ovogodišnji dobitnici nagrade su novinari Dragan Stanimirović za medijski sadržaj “Bitka u Neretvu”, prvi i drugi dio, Elmedina Šabanović za tekst “Za sigurnu Meliku Mahmutbegović”, te Andrijana Pisarević za treći nagrađeni tekst “Zastrašivanjima od građana traže zastarjele dugove – sinergije i prizme“.

Ambasador SAD u BiH Michael J. Murphy u svom obraćanju kazao je da se novinari -istraživači u BiH suočavaju sa političkim pritiskom i prijetnjama  zbog posla koji obavljaju.

– Nerijetko  zbog toga što je jedna od najvažnijih tema koje istražuju,  upravo korupcija. Korupcija je ovdje sveprisutna,  do te mjere da je veliki broj građana ostao bez nade da se išta može promijeniti. Razumijem njihovu frustraciju, razumijem zašto i previše njih presuđuje svojim političkim liderima napuštanjem BiH, kako bi drugdje gradili bolju budućnost za sebe i svoje porodice. Večeras imamo razlog da se nadamo promjeni u izvještavanju onih kojim odajemo priznaje. Vidimo  opredijeljenost za borbu, uprkos čak i  minimalnim šansama, da  donesu promjene za sve ljude u BiH – kazao je Murphy.

Poručio je da građanima da imaju pravo na objektivnu informaciju o rezultatima rada svojih izabranih lidera i vlasti, te da što više ljudi ima pristup pouzdanim i objektivnim informacijama će biti u boljoj poziciji da svoje lidere pozivaju na odgovornost.   

(Izvor: FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.