Utorak, 27 Februara

Turistički potencijali TK (5): Tuzlanska Barutana je vrijedna kulturna baština

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tuzlanska Barutana, građevina na lokalitetu Gradina decenijama je zapuštena. Osim historijskog značaja koji ima, ovaj objekat mogao bi biti i značajan segment turističke ponude. Na tom planu su pokrenute i konkretne aktivnosti.

Piše: Enisa Alibalić

Barutana na Gradini u Tuzli je manji fortifikacioni objekat podignut u osmanskom periodu, a njen konačni izgled dala je Austrougarska vojna uprava krajem 19. stoljeća, u čijoj je dokumentaciji označavana kao “Plv. Mgz.” (Pulver Magazin), što znači, depo za barut.

Sastoji se od dvije kule, velike i male, koje su opasane kamenim bedemima.

POMJERANJE TLA

Semir Hadžimusić, stručni saradnik za kulturno-istorijsko naslijeđe u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa Tuzlanskog kantona, kaže da je poslije Drugog svjetskog rata razmatrana mogućnost da se koristi u kulturne i turističke svrhe. Nakon rekonstrukcije 60-tih godina prošlog vijeka, ovdje su bile smještene muzejske postavke prirodnjačkog, arheološkog i historijskog sadržaja, uključujući i maketu “Stara Tuzla”, autora Dragiše Trifkovića.

„Krajem 70-tih tih godina prošlog vijeka Barutana je bila na meti vandala koji su uništili veliki dio muzejskih postavki”.

Čišćenje i selekcija urušenog kamena (Foto: E.A./Megafon)

“Nakon građevinskih radova u blizini Barutane, tokom izgradnje bolničkog kompleksa, došlo je do pomjeranja tla koje je uzrokovalo obrušavanje bedema. Napuštenu i znatno oštećenu Barutanu zatekli su 1988. godine stručni radnici Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzla kada su dokumentovali ovu historijsku građevinu i predložili je za zaštitu. Međutim, tokom rata 1992.-1995. godine radovi na sanaciji nisu mogli biti poduzeti, a stanje se iz godine u godinu dodatno usložnjavalo“, kaže Hadžimusić.

Studenti u posjeti kompleksu Barutane na Gradini (Foto: E.A./Megafon)

Na ugroženost ove historijske građevine i njeno stanje podsjećali su godinama iz Zavoda, ali i iz nevladinog sektora.

Usvajanjem Zakona o zaštiti kulturne baštine Tuzlanskog kantona u Vladi i Skupštini TK 2020. godine stvorene su pretpostavke za poduzimanje konkretnih aktivnosti na zaštiti dobara kulturne baštine na području kantona.

„Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je nedugo potom pokrenuo organizaciju konkretnih aktivnosti na zaštiti Barutane. Naime, prvo su uz pomoć Grada Tuzla očišćeni do tada zarasli prilazi ovom spomeniku, a zatim se prišlo čišćenju neposredne okoline objekta. Rješenjem o stavljanju Barutane pod prethodnu zaštinu Tuzlanskog kantona od 5. augusta 2021. godine, Zavod je utvrdio mjere zaštite ovog objekta. Urađen je idejni projekat rekonstrukcije i sanacije Barutane te do ljeta 2022. godine izvedena prva faza radova koja je podrazumjevala čišćenje unutrašnjosti objekta od samonikle vegetacije, kao i selekciju i dislokaciju urušenog kamena. Također, u zoni zaštite Barutane na Gradini provedena su arheološka istraživanja“.

(Foto: E.A./Megafon)

U okviru manifestacije Ljetni Univerzitet u Tuzli 2022, u julu ove godine Zavod je organizovao posjetu studenata Barutani. Tada je organizovana izložba i stručno predavanje.

Manji zahvati na sanaciji Barutane se nastavljaju do kraja godine, a složeniji poslovi na revitalizaciji bit će poduzeti u naredne dvije godine, kaže Hadžimusić, no obim i intenzitet radova će ovisiti od finansijskih mogućnosti.

KULTURA I OBRAZOVANJE

Do sredine sljedeće godine očekuje se završetak pravne procedure u zaštiti ovog prethodno zaštićenog dobra baštine i njegovo stavljanje pod konačnu zaštitu Tuzlanskog kantona, što će dati dodatan poticaj radovima na revitalizaciji.

(Izvor: E.A./Megafon)

Kada se završe radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji Barutana će se moći koristiti u kulturno-obrazovne svrhe te bi trebala postati značajan segment u turističkoj ponudi Grada Tuzla i Tuzlanskog kantona.

VEZANI TEKSTOVI:

Turistički potencijali TK (1) Mešković: Tuzla nije samo siva i zagađena

Turistički potencijali TK (2): Zaštićeni pejzaž Konjuh – utočište za ljubitelje prirode

Turistički potencijali TK (3) Maid Porobić: Priča o turizmu u Tuzli i krenula je od ideje Panonskih jezera

Turistički potencijali TK (4): Jezero Modrac, projekat „na čekanju“ 

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.