Petak, 14 Juna

STATISTIČKE AKROBACIJE: Za mjerenje rasta zaposlenosti u FBiH uporedni period ne može biti maj već kraj februara ili početak marta 2020. godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kada se trend zaposlenosti mjeri od maja prošle godine, informacije koje dolaze iz institucija su tačne. Međutim, osnova za mjerenje nije adekvatno postavljena jer jedini relevantan period s kojim se mogu praviti poređenja, trebalo bi da bude kraj februara ili početak marta 2020. godine, i broj zaposlenih uoči proglašenja pandemije.

Autor: Megafon.ba

Brojne informacije iz institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine ovih dana govore o povećanju broja zaposlenih u Federaciji. Međutim, indikativno je da se kao uporedni period uzima maj 2020. godine a ne period i broj zapsolenih uoči proglašenja pandemije.

Zaposlenost još nije na nivou na kojem je bila uoči početka pandemije

Podsjetimo, u maju su zbog ekonomskih posljedica proglašenja pandemije koronavirusa i zabrane obavljanja određenih djelatnosti, brojne firme, posebno u sektoru turizma, prestale s radom a radnicima su uručeni otkazi o radu. Prema zvaničnim podacima u tom je periodu bez posla ostalo oko 22.000 radnika.

Pročitajte tekst od 26 maja 2021. godine nastao na osnovu zvaničnih podataka Porezne uprave FBiH:

U Federaciji BiH od početka pandemije 9.054 manje zaposlenih!

i tekst objavljen 1. maja 2020. godine, u dijelu koji govori o zaposlenosti na osnovu podataka Porezne uprave FBiH od kraja februara 2020. godine:

Radnici još čekaju „korona zakon“, 22 hiljade je manje zaposlenih a Federaciju potresa i afera s nabavkom respiratora i prelijevanja javnog novca u povlaštenu privatnu firmu

Nakon proglašenja pandemije, uz mjere antikorona zakona neka su radna mjesta ponovo otvorena. I kada se trend zaposlenosti mjeri od maja, sve informacije koje dolaze iz institucija su tačne. Međutim, osnova za mjerenje nije adekvatno postavljena jer jedini relevantan period s kojim se mogu praviti poređenja, trebalo bi da bude kraj februara ili početak marta 2020. godine, i broj zaposlenih uoči proglašenja pandemije.

Sve druge opcije ostavljaju pogrešan dojam o velikom rastu zaposlenosti i velikim poduhvatima Vlade FBiH da pomogne privrednicima.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.