Utorak, 23 Jula

Radnici još čekaju „korona zakon“, 22 hiljade je manje zaposlenih a Federaciju potresa i afera s nabavkom respiratora i prelijevanja javnog novca u povlaštenu privatnu firmu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dok se govori o „promptnim mjerama“ pomoći ugroženim privrednicima, od početka pandemije koronavirusa u Federaciji je bez posla ostalo 21.946 ljudi; poduzetnici i radnici u regionu već koriste subvencije a u Federaciji još nije usvojen ni propis koji je preduvjet za realizaciju obećanih mjera

Autor: Megafon.ba

U ponedjeljak (4. maja) u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine glasat će se o „korona zakonu“. Kada delegati budu glasali bit će mjesec od kako je federalna Vlada (na sjednici 3. aprila 2020. godine) utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Ne zaboravimo da je prvi slučaj zaraze koronavirusom u BiH zabilježen 5. marta, da je 11. marta proglašena svjetska pandemija i da ubrzo nakon toga počinje uvođenje brojnih zaštitnih mjera i ograničenja stanovništvu u BiH zbog kojih počinje da trpi ionako nerazvijena privreda.

Kreditna sposobnost uvjet za opstanak

Poslodavci i radnici u zemljama regiona već koriste pomoć države za nastavak poslovanja i očuvanje radnih mjesta u teškim ekonomskim uvjetima. 

U Federaciji BiH još nije usvojen ni propis koji je preduslov za realizaciju Vladinih mjera za finansijsku pomoć radnicima i poslodavcima.

Vladin Prijedlog je u međuvremenu pretrpio i brojne izmjene. Prvobitna obećanja da će kompletan realni sektor biti pomognut, svedena su na vrlo uzak krug poduzetnika koji će steći potrebne uvjete za subvencije.

Potpuno su zanemarene stotine poslovnih subjekata kojima prihod formalno, „na papiru“ nije pao, što je Vladin uvjet za pomoć, jer uredno fakturišu poslove. Međutim, zbog teškog stanja dobavljača poslove ne naplaćuju pa je ozbiljno ugrožena njihova likvidnost, dakle nastavak poslovanja. Tako da se Vladinim mjerama samo „gasi požar“ u najugroženijim firmama kojima je bio zabranjen rad a potpuno ignoriraju privrednici koji inače pune fondove.

Manjak priliva novca u fondovima vjerovatno će se osjetiti tek u narednim mjesecima.

Za usvojeni rebalansirani federalni Budžet u iznosu od 5,5 milijardi KM, federalni premijer Fadil Novalić rekao je da je prva mjera za pomoć privredi. Budžet je uvećan za više od 554 miliona KM. Novac je namijenjen za provedbu “korona zakona“.

Najavljena je uspostava garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH s potencijalom od 100 miliona KM, koji bi u bankama bio garancija za 500 miliona KM. Međutim, vidjet ćemo još ko zapravo može koristiti kreditna sredstva i da li će banke davati kredite firmama čije je poslovanje na rubu opstanka.

Jednima pomoć na kašičicu, drugima milioni KM

I u Domu naroda se, dok se raspravljalo o rebalansu budžeta i „korona zakonu“, raspravljalo o aferi s nabavkama respiratora “teškoj” 10,5 miliona KM.

Nabavku 100 respiratora za Federaciju izvršila je privatna firma iz Srebrenice, „F.H. Sreberena malina“, vlasnika nekadašnjeg TV voditelja Fikreta Hodžića. Danima mediji iznose nevjerovatne podatke o ovom poslu a istovremeno čelni ljudi Federacije, odnosno predstavnici u Kriznom štabu FBiH, tvrde da navodno nisu znali o detaljima posla. U priču su se uključili Tužilaštvo KS i SIPA, a u Parlemantu Federacije, odnosno Vladi FBiH, također su započete određene aktivnosti da se pomenuti posao rasvijetli i odgovori na pitanje kako je moguće da u jeku pandemije, ugroženosti zdravlja stanovništva, sklapaju netransparentni poslovi vrijedni 10,5 miliona KM novca poreskih obveznika i da ogroman novac odlazi u kasu privatne firme upitnih referenci za milionske poslove.

Istovremeno su brojni poduzetnici u Federaciji BiH prisiljeni smanjivati obim posla i otpuštati radnike.

Od početka pandemije u Federaciji je smanjen broj zaposlenih za 21.946 ljudi.

POREZNA UPRAVA FBIH: Podaci o zaposlenosti

Prema podacima Porezne uprave FBiH broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika na dan 29. 02.2020.godine iznosio je 531.950, dok je posljednji objavljeni podatak o broju zaposlenih u FBiH po istom kritriju iznosio 510.004.

Porezna uprava Federacije je od 14. aprila na svojoj službenoj web stranici počela objavljivati podatke o broju zaposlenih u Federaciji. Ovo su do sada objavljeni podaci:

28.04. – broj zaposlenih u Federaciji BiH po prebivalištu osiguranika 510.004 dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih je 510.303.

24.04. – broj zaposlenih u Federaciji po prebivalištu osiguranika je 510.364 dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 510.664.

21.04. – broj zaposlenih po prebivalištu osiguranika 510.730 dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih je 511.033.

17.04. – broj zaposlenih u Federaciji BiH po prebivalištu osiguranika 511.892 dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih 512.205.

14.04. – broj zaposlenih po prebivalištu osiguranika 513.523 dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih 513.837.

10.04. – broj zaposlenih u Federaciji BiH po prebivalištu osiguranika je 514.976 dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 515.295.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.