Petak, 14 Juna

Košarac najavio sastanak eksperata o Trgovskoj gori

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 „Trusnost ovog područja je dodatni alarm zbog kojeg moramo pojačati napore u odbrani interesa građana Republike Srpske i Federacije BiH da se na predmetnoj lokaciji ne odlaže radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo“,  kaže Košarac.  

Autor: Megafon.ba

Iz kabineta ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca (SNSD), na upit Megafon.ba da li razorni zemljotresi u Hrvatskoj mogu biti argument BiH za zaustavljanje izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u Čerkezovcu, na obroncima Trgovske gore, stiglo je saopćenje za medije.

VEZANI TEKSTOVI:

Hoće li razorni zemljotresi u Hrvatskoj, u blizini Trgovske gore, zaustaviti izgradnju odlagališta nuklearnog otpada?

Član bh. Ekspertne grupe Edin Delić: Zemljotresi u Hrvatskoj krunski dokaz protiv projekta „Trgovska gora“

Saopćenje objavljujemo u cijelosti:

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je od Ekspertnog i Pravnog tima za Trgovsku goru informacije o dosadašnjem radu, održanim sjednicama, zaključcima i izvršenim zadacima, u cilju blagovremenog dostavljanja izvještaja o radu ovih tijela Savjetu ministara BiH.

Zahtjev je upućen na osnovu odluka o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora i Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, a koje je Savjet ministara BiH usvojio 29. oktobra 2020. godine.

”U skladu sa usvojenim odlukama, Ekspertni i Pravni tim dužni su da svaka tri mjeseca, putem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izvještavaju Savjet ministara BiH o radu i realizaciji zadataka i aktivnosti. Očekujem da članovi Ekspertnog i Pravnog tima ispoštuju definisani rok i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostave izvještaje o radu u proteklom periodu, kako bismo pravovremeno mogli informisati Savjet ministara BiH o preduzetim aktivnostima”, poručio je ministar Košarac.

Nakon što Ekspertni i Pravni tim dostave izvještaje o radu, ministar Košarac je najavio da će organizovati sastanak sa predsjedavajućim ovih radnih tijela i članovima Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.               

Prema njegovim riječima, od ključne je važnosti da se na temelju naučnih i stručnih analiza Ekspertnog i Pravnog tima brani jedinstveni stav nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH o osporavanju Trgovske gore kao potencijalne lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

”Posebno nas zabrinjava učestalo podrhtavanje tla u Hrvatskoj, s naglaskom na razorni zemljotres čiji je epicentar bio u Petrinji, koja je od lokaliteta Trgovska gora udaljena samo 44 kilometra vazdušne linije. Trusnost ovog područja je dodatni alarm zbog kojeg moramo pojačati napore u odbrani interesa građana Republike Srpske i Federacije BiH da se na predmetnoj lokaciji ne odlaže radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo”, zaključio je ministar Košarac.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.