Subota, 13 Aprila

Član bh. Ekspertne grupe Edin Delić: Zemljotresi u Hrvatskoj krunski dokaz protiv projekta „Trgovska gora“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Nakon razornih zemljotresa u Hrvatskoj, a u blizini Centra u Čerkezovcu na obroncima Trgovske gore gdje Hrvatska namjerava graditi odlagalište nuklearnog otpada (kako smo već pisali Hoće li razorni zemljotresi u Hrvatskoj, u blizini Trgovske gore, zaustaviti izgradnju odlagališta nuklearnog otpada?), za Megafon.ba govorio je i profesor Rudarsko – geološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i član Ekspertne grupe Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za pitanje Trgovske gore, Edin Delić.

Upozoravali godinama

Delić kaže da je žalosno što se sve dogodilo na ovakav način, ali da su zemljotresi krunski dokaz da Trgovska gora nije pogodna za izgradnju odlagališta.  

„Nama je žao da se potvrda naših ranijih stavova o Trgovskoj gori dogodila na ovakav način i žao nam je zbog žrtava, ali ovo je jedan od krunskih dokaza da Trgovska gora nije poželjna lokacija za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada“.

Profesor Delić godinama radi i na ovom pitanju a u Studiji iz 2019. godine pod nazivom „Trgovska gora i sliv rijeke Une: park prirode ili deponija radioaktivnog otpada?“, skrenuo je pažnju na nekoliko argumenata na koje su i ranije upozoravali.

„U Studiji, na strani 102 navodi se „Područje Trgovske gore i lokacije Čerkezovac nalazi se u prostoru bez značajne autohtone seizmičke aktivnosti, gdje se mogući utjecaji očekuju iz regionalnih i lokalnih epicentralnih područja. Potresi iz regionalnih i lokalnih epicentralnih područja na lokaciji Čerkezovac imali su pretežito intenzitet potresa do VI st. MCS, dok su samo tri potresa imala veće vrijednosti intenziteta (VI-VII MCS).

Proračunati makrosizmički intenzitet potresa za srednje tlo i osnovnu stijenu za povratno razdoblje od 10.000 godina za područje lokacije Čerkezovac ne prelazi VIII st. MCS.“

Trgovska gora je na 70 km udaljena od Banjaluke, gdje se 1969. godine desio potres snage 8 MCS (Merkalijeve skale)  koji je devastirao grad, usmrtio 15 građana, ozlijedio njih 1.117 i potpuno uništio 86.000 stanova.

Paušalnom ocjenom nije se smjelo zanemariti seizmički uticaj.

2.10.2014. godine na području Zrinjske gore desio se potres snage 3,9 Rihtera (5-6 MCS), koji se osjetio i u Zagrebu“.

Argument u rukama bh. pregovarača

Profesor Delić naglašava da zbog svega rečenog nisu u pitanju ni nove okolnosti, jer su u svojim brojnim studijama upozoravali na to da Trgovska gora nije rješenje.

Nakon zemljotresa u Petrinji i posljedica koje su vidljive u brojnim mjestima u području epicentra, a nedaleko od Trgovske gore, novi pokazatelji mogu biti argument u rukama Bosne i Hercegovine tokom razgovora sa Hrvatskom o tome može li projekat uopće biti nastavljen.

(Petrinju je danas (15. januara) oko 13 sati pogodio još jedan zemljotres jačine 4,1 stepen prema Richterovoj skali, navedeno je u izvještaju Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC). Zemljotres je bio osjetan i u Zagrebu, pišu hrvatski mediji).

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.