Ponedjeljak, 27 Maja

Jasmila Žbanić je BiH podarila najznačajnije evropske nagrade i kroz umjetnost podsjeća svijet na Srebrenicu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Samir Mujakić

Više nego ikad treba pričati ili pisati o bosanskohercegovačkoj kinematografiji prema kojoj vlasti i društvo općenito uopšte namaju sluha. Kinematografija skoro ne postoji. Nisu za to krivi ljudi iz filmske umjetnosti, razlog je manjak novca. Nekada je u Bosni i Hercegovini godišnje snimano nekoliko filmova, a sada jedva jedan.

PRIČA O NAŠOJ HISTORIJI KROZ FILMSKU UMJETNOST

Sarajevska rediteljica Jasmila Žbanić, rediteljice, ozmeđu ostalih i filma, ,,Quo vadis, Aida?“,  spada u tu generaciju  i težak je zadatak bio pred njom, kad je već htjela snimiti film sa historijskom i ratnom tematikom.

VEZANI TEKSTOVI:

Jasmila Žbanić najbolja rediteljica Evrope u 2021. godini

Uspjeh rediteljice Žbanić: Film ,,Quo vadis, Aida?“ nominiran za Oscara

Uoči dodjele Oscara: Velike šanse za Jasmilu i film ,,Quo vadis, Aida?“

U jednom intervjuu za zagrebački Večernji list kaže ,,ratne teme su teške ali nužne, ,,Quo vadis, Aida?“ je tim prije uspjeh”.

Film ,,Quo vadis, Aida” prikazan je na prestižnom festivalu u Los Anđelesu u konkurenciji dodjele Oskara za najbolji strani film. Iako nije osvojila Oskara, Jasmila je na online konferenciji za novinare upriličenoj nakon što je završena ceremonija dodjele nagrada Oscar, kazala kako je sve što se zbivalo oko nominacije filmu dalo veliki zamah. Na pitanje misli li da su teme koje se odnose na rat u BiH s obzirom na protok vremena sada pomalo potrošene, Žbanić je odgovorila kako je za nju to ipak i dalje vrelo inspiracije, tim prije jer još nisu razriješene traume iz tog razdoblja.

„Dok god živi ta trauma i dok je ne raščistimo, dok ne nađemo način da razgovaramo jedni s drugima i tu bol ne ‘isprocesuiramo’ mislim da su potrebni ovakvi filmovi“, kazala je Žbanić.    

Na 34. po redu dodjeli Evropskih filmskih nagrada u Berlinu, film ,,Quo vadis, Aida?“ je pobijedio u tri od četiri kategorije.

Proglašen je najboljim filmom Evropske filmske nagrade, Jasmila Žbanić dobitnica je nagrade najbolja redateljica za film „Quo Vadis, Aida?“ a Jasna Đuričić dobila je nagradu kao najbolja evropska glumica u 2021. godini.

BOGATA BIOGRAFIJA

Prije nego što je postala poznata bosanskohercegovačka redateljica, Jasmila je bila zaposlena kao lutkarica u vermontskom kazalištu Bread and Puppet.

Jasmila Žbanić (Foto: Izvor EPA, Autor CLAUDIO ONORATI)

Filmovi koje je socijalno angažirana filmska rediteljica Žbanić režirala i snimila, ne sadrže svi ratnu tematiku: Autobiografija (1995., igrani film), Poslije, poslije (1997., igrani film), Made in Sarajevo (kao dio omnibusa Noć je, mi svijetlimo, 1998., dokumentarni film), Ljubav je… (1998., kratki igrani film), Crvene gumene čizme (2000., dokumentarni film), Naprijed, nazad (2002., kratki igrani film), Sjećaš li se Sarajeva (2003., dokumentarni film), Slike s ugla (2003., dokumentarni film), Rođendan (2004., dokumentarni film), Grbavica (2006., igrani film), Dnevnik graditelja: film o rekonstrukciji Starog mosta (2007., dokumentarni film), Participacija (2008., kratki igrani film), Na putu (2010., igrani film), Otok ljubavi (2013., igrani film), Za one koji ne mogu da govore (2013., igrani film),  Jedan dan u Sarajevu (2015., dokumentarni film) i Quo vadis, Aida? (2020.).

Jasmila Žbanić je tokom svoje karijere osvajila domaća, regionalna i međunarodna filmska priznanja.

Za film ,,Autobiografija”, osvojila je nagradu Soros centra za savremenu umjetnost za filmove Autobiografija i Poslije, poslije.

Slijede Specijalna nagrada na SFF-u 1998. za dokumentarni film „Noć je, mi svijetlimo“ i nagrada žirija New York Expo Film Festivala 1999 za dokumentarni film „Noć je, mi svijetlimo“. Nagrada Veliki pečat za najbolji film u regionalnoj konkurenciji I međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox za film „U zraku“. Potom su  tu Nagrada Zlatni medvjed za igrani film „Grbavica“ (2006. godina), nagrada ekumenskog žirija za igrani film Grbavica i Nagrada za mir za igrani film Grbavica.

Dobitnica je Special Mention na Alpe Adria Film Festivalu za dokumentarni film „Crvene gumene čizme“. Uz to, dodijeljena joj je i Plaketa Kantona Sarajevo 2006. godine.

Nagrada za ljudska prava na 21. Sarajevo Film Festivalu za dokumentarac „Jedan dan u Sarajevu“.

I naravno, tu su i najznačajnije evropske nagrade koje nam je podarila u 2021. godini, a koje smo već pomenuli.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.