Ponedjeljak, 22 Aprila

Uoči dodjele Oscara: Velike šanse za Jasmilu i film “Quo vadis, Aida?”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Film “Quo vadis, Aida?” bh. rediteljice Jasmile Žbanić nominovan je u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku. Osim odličnih filmskih kritika koje je već dobio, brojnih međunarodnih nagrada, film je podsjetio svijet na najstrašnji zločin u novijoj svjetskoj historiji, genocid u Srebrenici, a građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na konačnu odluku žirija za dodjelu Oscara, priredio još jedan ponos i svjetski uspjeh bh. kinematografije.

Autor: Megafon.ba

Dodjela najprestižnije filmske nagrade Oscar, 93. po redu ceremonija dodjele nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke, za koju se ove godine natječe i bosanskohercegovački film „Quo vadis, Aida“, bh. rediteljice Jasmile Žbanić, bit će održana večeras 25./26. aprila u Dolby Theatreu, u Los Angelesu.

Televizija Bosne i Hercegovine emitovat će kompletan prijenos cjelovečernjeg programa dodjele Oscara, u okviru specijalnog programa BHT1 „Noć Oscara“, sa početkom u 20 sati.

Gledatelji BHT1 će u 20:30 sati moći pogledati i film „Ničija zemlja“ reditelja Danisa Tanovića koji je Bosni i Hercegovini već donio ovu najprestižniju filmsku nagradu. Potom slijede dešavanja s crvenog tepiha, tokom ceremonije koja počinju 30 minuta poslije ponoći po našem vremenu. Dodjela nagrade Oscar trajati od dva do pet sati ujutru.

Film “Quo vadis, Aida?” bh. rediteljice Jasmile Žbanić nominovan je u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku. Film tematizira genocid u Srebrenici. Film ”Quo vadis, Aida?” i već je osvojio nekoliko prestižnih međunarodnih nagrada.

Ovo je prvi igrani film koji se bavi genocidom u Srebrenici u julu 1995. godine kada je tokom tri dana ubijeno više od 8.000 dječaka i muškaraca. U koprodukciji je učestvovalo osam država: Bosna i Hercegovina, Austrija, Njemačka, Francuska, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija i Turska.

Vezani tekst: Uspjeh rediteljice Žbanić: Film „Quo vadis, Aida?“ nominiran za Oskara

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.