Subota, 9 Decembra

Internacionalizacija Univerziteta u Tuzli strateški cilj i vizija Vlade i Skupštine TK

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

U Tuzli je danas otvorena dvodnevna međunarodna konferencija Asocijacije balkanskih univerziteta pod nazivom „Akademska saradnja, izazovi i buduće perspektive na balkanu“. Generalni pokrovitelj ovog, za Tuzlu, Tuzlanski kanton ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu izuzetno značajnog događaja je Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem.

U obraćanju na današnjoj svečanosti otvaranja Konferencije premijer je, uz riječi dobrodošlice gostima, kazao da je Tuzlanskom kantonu ukazana velika čast, te da je jedinstvena prilika za Tuzlu i Tuzlanski kanton, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu biti domaćin jednog ovako značajnog događaja.

„Bit će ovo prilika, i drago mi je da je tu priliku naš Univerzitet i prepoznao, da se govori o potencijalima i izazovima internacionalizacije na balkanskim univerzitetima. Upravo je internacionalizacija Univerziteta u Tuzli, njegov strateški cilj, te vizija i opredjeljenje Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona kao njegovih osnivača. Na prvom mjestu to znači umrežavanje, stvaranje intenzivnijih veza i stalnog komunikacijskog procesa između univerziteta na području Balkana. To podrazumijeva stvaranje jednog pozitivnog okruženja za razvoj nastavnog i saradničkog kadra s jedne strane, jačanja naučnoistraživačkog rada s druge strane i treće, ali možda i najvažnije, za razmjenu studenata. To će upravo njima, radi kojih univerziteti i fakulteti i postoje, pružiti uslove za kvalitetnije studiranje. Očekujemo da nama, kao osnivačima, ove panel diskusije ponude zaključke i bit ću slobodan reći nove zadatke u smislu pravne regulative i stvaranja pretpostavki da studentima u najskorije vrijeme ponudimo nove studijske programe i programe na stranim jezicima, prije svih engleskom“, kazao je u svom obraćanju premijer Halilagić.

Ovogodišnjoj konferenciji prisustvuju rukovodstva više od 20 balkanskih univerziteta, a u posredstvom videolinka konferenciju prate i članovi ostalih, od ukupno 87 univerziteta članova Asocijacije.

U okvirima Konferencije, na četiri panel diskusije govorit će predstavnici brojnih univerziteta članova Asocijacije i predstavnici Univerziteta u Tuzli, a teme su: Internacionalizacija na balkanskim univerzitetima: Potencijali i izazovi, Uloga univerzitetske mreže u evropskim integracijama Balkana, Mladi i njihovo učešće na Balkanu i Migracije na Balkanu: Izazovi i buduće perspektive.

Imajuči u vidu da će se na Konferenciji govoriti i o mladima, te migracijskim procesima s kojima se susreću sve zemlje regiona, premijer Halilagić se osvrnuo i na tu temu, te izrazio očekivanja Vlade u tom smislu.

„Očekujemo od akademske zajednice, koja je u svakodnevnom kontaktu sa mladim ljudima, da nam ponudi smjernice za djelovanje kako bismo mlade ljude zadržali ovdje. Spremni smo im ponuditi znanje, stručnost, kompetitivnost, ali, nažalost, upravo mladi stručnjaci nam već godinama odlaze“, kazao je Halilagić i pozvao akademsku zajednicu da pomogne stukturama vlasti da u stvaranju ambijenta u kojem mladi ljudi žele ostati.

Halilagić je gostima zaželio ugodan boravak u Tuzli, te da ova konferencija ojača postojeće i uspostavi nove međuuniverzitetske veze kao moždane sinapse koje će služiti prekograničnom prijenosu informacija i intelektualne misli.

(Izvor: Odjeljenje za informisanje Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.