Petak, 14 Juna

Gluhi telefoni: Vlada Japana je socijalnim ustanovama u BiH poklonila 80 luksuznih Toyota – kakvu korist od toga ima pola miliona socijalno ugroženih?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ima novca ali nema empatije; u odgovoru Centra izostalo ključno objašnjenje da li su mogli utjecati na vrstu donacije

Autorica: N.Š.K.

Priča o skupocjenom terencu Toyota hibrid, službenom automobilu Javne ustanove Centar za socijalni rad Tuzla objavljena nedavno na Megafon.ba, trebalo je da ukaže na još jedan od apsurda, da u zemlji sa 549.546 korisnika socijalne pomoći (Agencija za statistiku BiH) i u zemlji u kojoj žene organiziraju ulične proteste jer kasni isplata dječijeg doplatka, istovremeno ustanove od kojih ta populacija ovisi imaju vozni park vrijedniji od nekih stavki u budžetu predviđenih za njihovu pomoć.

Tekst:  SOCIJALNI RADNICI I SIROTINJU NA TERENU OBILAZE U LUKSUZNOJ TOYOTI

S obzirom na to da na autu tuzlanskog Centra piše „From the people of Japan“ sasvim je jasno da je riječ o donaciji ali pitanje koje smo uputili Centru glasilo je:

Da li je riječ o vrsti donacije koju je donator odredio ili ste mogli odlučiti šta je za JU Centar za socijalni rad najpotrebnije u današnjoj ekonomskoj situaciji, uz brojne primjere osoba u stanju socijalne potrebe kojima su uskraćena prava zbog nedostatka budžetskih sredstava, odnosno, brojnih primjera disfunkcionalnih porodica kojima je pomoć neophodna?

Na upit koji smo poslali 6. marta, 14. marta 2020. godine stigao nam je odgovor Centra u kojem se tek pojašnjava porijeklo donacije, bez ključnog obrazloženja koje smo tražili:

„U vezi sa Vašim upitom obavještavamo Vas da je u aprilu mjesecu 2017. godina Vlada Japana ustanovama socijalne zaštite na području Bosne i Hercegovine (Federacija BiH, Republika Srpka i Brčko Distrikt BiH) donirala 80 vozila marke Toyota RAV 4, pri tome se donacija odnosila na javne ustanove u sistemu socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini čija je djelatnost neposredno usmjerena na pružanje različitih vidova pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva. Projekat je vodilo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine“. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U međuvremenu su na priču reagirali mahom uposlenici nekih javnih ustanova u Federaciji. Sudeći prema njihovim komentarima, u činjenici da su ustanovama koje posluju uz nedostatak budžetskog novca, ljudstva i infrastrukture prioritet službeni automobili, oni ne vide ništa sporno.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.