Utorak, 23 Jula

Socijalni radnici i sirotinju na terenu obilaze u luksuznoj Toyoti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Toyota na naslovnoj fotografiji, jedan od posljednjih hibridnih modela, službeni je automobil Javne ustanove Centar za socijalni rad Tuzla.

U zemlji meda i mlijeka  

Samo je to još jedna u nizu ilustracija nesklada između javne potrošnje i realnih mogućnosti.

Prema najnovijim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, 129.673 maloljetnika i 419.873 punoljetnih osoba u BiH koristi neki vid socijalne zaštite. Istovremeno, većinu budžeta „pojede“ javna potrošnja. U zemlji sa 3,5 miliona stanovnika, a koja ima više ministarstava nego tri razvijene, značajno mnogoljudnije evropske zemlje zajedno, javne ustanove nerijetko imaju skuplji vozni park nego je vrijednost stavke u budžetu koja se odnosi na određene kategorije korisnika socijalne pomoći. A neke primarne funkcije takvih ustanova često izostanu uz pravdanje da nedostaje budžetskog novca. 

Na službenoj Toyoti tuzlanskog Centra piše: „from the People of Japan“, što može da navede na zaključak da je riječ o donaciji, mada ne znamo da li je donator direktno ponudio isključivo automobil bez mogućnosti izbora ili su u tuzlanskom Centru aplicirali na neki od projekata i između više mogućnosti kao svoju potrebu naveli službeni automobil.

Šutnja iz Centra za socijalni rad

Megafon je pokušao dobiti informaciju u Centru još prošle sedmice jesu li mogli birati automobil ili pak nešto potrebnije, ali odgovora još uvijek nema, uprkos i telefonskim kontaktima sa osobom zaduženom za informisanje a nakon poslanog pismenog upita.

Tako smo ostali uskraćeni i za pojašnjenje da li smatraju moralnim da u zemlji sa skoro pola miliona ljudi u stanju socijalne potrebe, a koji su često uskraćeni za svoja prava jer nema dovoljno budžetskog novca, socijalni radnici obilaze takve porodice na terenu u skupocjenom automobilu.

VEZANI TEKST: OD LUKAVCA DO RAZUMA: Gladna su djeca vojska najjača

Megafon.ba  

Dijeli.

1 komentar

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.