Ponedjeljak, Juni 27

CIK BiH: Sredstva za izbore moraju biti osigurana do 19. maja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Centralna izbora komisija (CIK) Bosne i Hercegovine saopćila je da, prema odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH, nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. maja, saopćeno je iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH je procijenila da će Opći izbori 2022. godine koštati oko 12.528.000 KM.

Kako se ističe u saopćenju, CIK će postupati po odredbama Izbornog zakona BiH i striktno se pridržavati svih zakonskih odredbi i rokova koji su propisani.

– Javnost podsjećamo na odredbe člana 1.3a Izbornog zakona BiH prema kojim ‘Mandat članova predstavničkih organa izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku BiH’. Rezultati Općih izbora 2018. godine su objavljeni u Službenom glasniku BiH broj 78/18 od 06.11.2018. godine – navode iz CIK-a.

U skladu s tim, mandat članova predstavničkih organa izabranih na Općim izborima 2018. godine traje do novembra 2022. godine.

– Pozivamo donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine – poručuju iz CIK-a.   

Centralna izborna komisija BiH je 4. maja donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Izbori će biti održani u nedjelju, 2. oktobra ove godine.    

(Izvor: Fena)

Megafon.ba          

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.