Petak, Decembar 9

„Zagubili“ u papirima službeni Passat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Generalni sekretarijat Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, čiji se rad izdašno finansira, institucija je koja postoji upravo da bi domaćinski upravljali trošenjem javnog novca u Vijeću ministara. Međutim, analizom troškova upotrebe službenih vozila, osim „sitnih“ propusta, poput neevidentiranja kilometraže, potrošnje goriva, nečitkih putnih naloga, pošlo im je za rukom da u evidencijama potpuno „izgube“ službeno vozilo.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, naime, postoji zapisnik i odluka o ustupanju vozila kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali u Generalnom sekretarijatu tvrde da tog vozila kod njih nema.    

POSTOJI POTPISANA ODLUKA I ZAPISNIK 

Prema Pravilniku Vijeća ministara BiH o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine, Generalni sekretarijat ima na raspolaganju sedam službenih vozila, od čega oni koriste četiri a tri pripadaju kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara. Internim aktom pravo na 24-satno korištenje vozila imaju generalni sekretar i predsjedavajući Vijeća ministara.  

Međutim, revizori Ureda za reviziju institucija BiH tvrde da su dokumentovali u evidencijama za 2021. godinu da postoji još jedno vozilo za potrebe kabineta predsjedavajućeg, ali u Generalnom sekretarijatu o tome ne znaju ništa.

„Procesom revizije konstatovano je da je prema informacijama iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH jedno vozilo (VW PASAT B8) još uvijek na korišćenju u Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Navedena informacija dokumentovana nam je dostavljanjem kopije Odluke o ustupanju vozila i potpisanim zapisnikom o preuzimanju vozila. Međutim, u Generalnom sekretarijatu nije evidentirano ustupljeno vozilo, niti su izdavani putni nalozi za predmetno vozilo u 2021. godini.

Pravilnikom Savjeta ministara BiH o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila u institucijama BiH nisu definisane mogućnosti niti prava ustupanja vozila između institucija BiH. Iz razloga navedenih o potrebi za ustupanjem vozila, dobijenih iz Kabineta predsjedavajućeg, procesom revizije nismo se mogli uvjeriti da je predmetno vozilo korišćeno u slučajevima i okolnostima kada vozila Kabineta predsjedavajućeg nisu u voznom stanju, a za potrebe nesmetanog funkcionisanja Kabineta predsjedavajućeg i obavljanja redovnih poslova i aktivnosti predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Obzirom da ustupljeno vozilo nije evidentirano u poslovnim evidencijama Generalnog sekretarijata, niti je popisano na 31.12.2021. godine kao tuđe sredstvo, nije bilo moguće potvrditi osnovanost i namjenu korišćenja ustupljenog službenog vozila. Odlukom Direkcije o ustupanju vozila definisano je da Kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH snosi troškove upotrebe vozila, dok troškove osiguranja i održavanja vozila snosi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH. Postojeći propisi ne poznaju institut ustupanja službenih vozila te isto nije praksa u javnom sektoru“.

PRONAĆI I VRATITI VOZILO

„Stoga, navedeni aranžman ustupanja službenog vozila na korišćenja između institucija predstavlja potencijalno rizik u pogledu odgovornosti za nastalu štetu na vozilu, eventualno otuđenje vozila, izdavanje naloga za upotrebu korišćenja službenog vozila i sl. Uzimajući u obzir da ne postoji pravni osnov za ustupanje vozila između institucijama BiH, potrebno je preduzeti aktivnosti na vraćanju ustupljenog vozila vlasniku te s tim u vezi obezbijediti potpunu kontrolu nad upotrebnom službenih vozila“, pišu javni revizori u finansijskom izvještaju za Generalni sekretarijat VM BiH za 2021. godinu.

Pojednostavljeno rečeno, pojava koju su naveli revizori nije se prema propisima uopće smjela dogoditi, ali kada već jeste, u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara bi hitno morali pronaći vozilo a onda ga i vratiti vlasniku.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.