Petak, 14 Juna

Struka o mogućim komplikacijama kod dječijih zaraznih bolesti, koliko o tome znaju roditelji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH postoje i novčane sankcije za odbijanje vakcinacije djeteta, a ljekari pri pregledu djece uoči upisa u vrtiće i škole imaju obavezu podsjetiti roditelje da nadoknade propušteno, odnosno, da pošalju izvještaj nadležnoj inspekciji.

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Nekoliko dana uoči početka nastave u drugom polugodištu, u Tuzlanskom kantonu je epidemiološka situacija nestabilna. Epidemija morbila proglašena je u Tuzli i Živinicama, a razlog tome je isključivo slab procenat vakcinisane djece.

S obzirom na procenat od samo 62 posto vakcinisanih, struka nije iznenađena pojavom bolesti ali upozoravaju na apsurd  da nam se uopće javljaju bolesti koje su inače vakcinalno preventabilne.  

KOMPLIKACIJE KOD ZARAZNIH BOLESTI MOGU BITI FATALNE ZA REPRODUKTIVNE ORGANE  

U zimskom periodu, a pesebno u situaciji epidemije, postoji mogućnost bržeg širenja virusa, ne samo morbila i pertusisa već i gripe, SARS-a, svih kapljičnih infekcija, te nije preporučljivo okupljanje više osoba u jednoj prostoriji, a ide drugo polugodište i uskoro će upis u narednu školsku godinu, kazao je prilikom proglašenja epidemije, primarijus dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Smatra da je nevakcinisanost djece jedini razlog za proglašenje epidemije.

„Naravno, ponavljam, nizak procenat vakcinisanosti djece određene starosne dobi jeste osnovni razlog za povećanje broja oboljelih od morbila i od pertusisa (velikog kašlja)“.  

Dr. Topalović je skrenuo pažnju roditeljima na odgovorno ponašanje i prema zdravlju druge djece.

„Dakle, molim sve roditelje da ukoliko imaju dijete za koje sumnjaju da je došlo do promjene zdravstvenog stanja, kašalj, kihanje ili drugi simptomi, nemojte ih slati u vrtiće. Vjerovatno znate da na području i našeg i drugih kantona imate privatne kuće za čuvanje djece i tu se ostavlja dijete sa drugom djecom na čuvanje. To treba da znaju i roditelji koji ne vjeruju u vakcine, ne treba da se sastavljaju djeca, čak ni brat sa sestrom ako neko dijete ima neke simptome. Treba napraviti izolaciju djeteta u svojoj kući. Ne ići, hodati po komšiluku, vodati djecu. Moramo postati odgovorni roditelji, naravno da želimo da nam djeca budu zdrava“, kazao je dr. Topalović.

Dr. Rahima Jahić, načelnica Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla kazala je da je većina od 29 oboljele djece od morbila koja su hospitalizirana na Klinici za dječije bolesti, bila nevakcinisana.

„Bilo je slučajeva da djeca nisu vakcinisana niti jednom dozom protiv morbila i majkama koje su dovodile tu djecu, postavila sam pitanje zašto. Rekle su da ne vjeruju vakcinama i pitale su ako prebole tu bolest da li će oslabiti djetetu imunitet i takve stvari. Uglavnom, vakcinaciju ne žele“.  

VEZANI TEKST:

Epidemiolog dr. Blaško Topalović: Epidemija morbila u Tuzli i Živinicama zbog niskog procenta vakcinisane djece

Načelnik Sektora za higijensko epidemiološki nadzor prof. dr. Amer Ćustović smatra da je jedino 95 posto vakcinisanih, situacija koja se može držati pod kontrolom.

„Vakcinaciju inače smatramo najvećim dostignućem u medicini i to je najefikasniji i najsigurniji postupak za sprječavanje nastanka i širenje zaraznih bolesti.

Kad govorimo konkretno o kalendaru vakcinacije, treba napomenuti da su to vrlo opasne bolesti. To su dječije zarazne bolesti, ali u određenim situacijama komplikacije znaju biti teške i fatalne. Svako dijete po rođenju, još u porodilišu dobije vakcinu protiv tuberkuloze, protiv hepatitisa. Onda sa navršena dva mjeseca ide petovalentna vakcina protiv bolesti pertusisa (velikog kašlja), hemofilusa influense, protiv tetanusa, dječije paralize i to su bolesti koje uglavnom završe povoljno. Međutim, svaka od tih bolesti ima komplikacije. Recimo, difterija koje nije bilo, ali kako se sad kreće stanovništvo, u slučaju da dođe difterija to bi bilo veoma teško oboljenje.

I vakcina MMR (MRP), protiv morbila, rebeole i parotitisa (zaušnjaci), to su vakcine vrlo značajne, posebno kod komplikacija koje bolesti mogu izazavati kod djevojčica recimo, rubeolarna embriopatija (štetan uticaj na plod). Kod dječaka može doći do parotitisa orhitis (upala testisa). To su tvari koje roditelji treba da znaju. Značaj vakcinacije je veoma bitan i ja ih pozivam da reagiju na naše pozive“.     

Epidemiolog, dr. Blaško Topalović napominje i da pojava epidemije nije kontraindikacija za vakcinaciju protiv morbila.

„Cilj nam je zaštiti zdravlje pogotovu male djece, koja su najosjetljivija. Da nam se ne ponove situacije od prije 50, 60 godina, a znamo šta je bilo sa morbilima prije nego je uvedena vakcinacija protiv morbila u program obavezne imunizacije“.

Najbolja situacija s imunizacijom bila je 70-tih i 80-tih godina prošklog vijeka kada je bio postignut visok procenat vakcinisanih.

Na pitanje da li postoji mogučnost sankcija za roditelje koji odbijaju vakcinisati djecu i time snižavaju prag imunizacije stanovništva potreban da se pomenute bolesti ne jaljaju, dr. Blaško Topalović podsjeća na određene propise koje imamo, obaveze roditelja ali i obaveze i prava ljekara.

„U programu obavezne imunizacije koje donosi Federalno ministarstvo zdravstva svake godine stoji da su za nadzor nad provođenjem programa obavezne imunizacije odgovorni inspekcijski organi. Dakle, obaveza je, prije toga zdravstvenih radnika koji pregledajući vakcinalni karton djeteta koje upisuje tokom pregleda, a evo idu pregledi za upis djece u školu, u obanište, dakle, obaveza ordinirajućeg doktora je da obavijesti i kaže roditelju da nedostaju određene vakcine. I da kaže da se to prije upisa u školu treba nadomjestiti. Naravno, ista obavijest treba da ide i inspekcijskim organima koji dalje u okviru svojih nadležnosti treba da provode aktivnosti. Što se tiče sankcija, imaju u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i novčane sankcije, ali da li se one zaista konzumiraju, ne mogu tvrdit“, kazao je dr. Topalović.

OBAVEZNA VAKCINACIJA

Ministrica zdravstva Dušanka Bećirović je na konferenciji za novinare kada je proglašena epidemija morbila u Tuzli i Živinicama, pozvala roditelje da vakcinišu djecu.

Napomenula je i lično iskustvo kao ljekara dk je radila u Domu zdravlja Živinice, gdje su roditelji dolazili iz inostranstva i tražili dokaz da je njihovo djece vakcinisano, jer su im u zemljama u koje su migrirali, tražili taj dokument kao obavezan pri upisu djeteta u školu.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.